Címlap Közélet Rendkívüli! 4...

Rendkívüli! 480 forint marad az üzemanyag literenkénti ára, nincs veszélyben az ellátás Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány kitart a benzinárstop mellett és nincs veszélyben az üzemanyagellátás - mondta Gulyás Gergely a csütörtök esti, rendkívüli Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: eljárást indít a rendőrség rémhírterjesztőkkel szemben, de fellépnek akkor is, ha nem üzemanyag-szállításra alkalmas tárolóban töltenek benzint vagy gázolajat.

Európa több országában 200 forinttal többe kerül az üzemanyag ára, mint Magyarországon. Számtalan híresztelés jelent meg, hogy nem tudja a kormány fenntartani a benzinárstoppot és az üzemanyag ellátás is veszélybe került. Ezek a híresztelések valótlanok – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az olajszállítás folyamatos, bár helyenként a megnövekedett igények miatt vannak nehézségek,

de a MOL képes ellátni a teljes magyar piacot – mondta Gulyás Gergely.

A benzinturizmus és az elmúlt napok pánikkeltése miatt megnőtt az üzemanyagfogyasztás, ezért a MOL-lal egyeztetve három döntést hoztak meg, ami biztosítja a benzinárstop fenntarthatóságát:

  • 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok, valamint a 3,5 tonna feletti, külföldi rendszámú teherautóknak CSAK A NAGYNYOMÁSÚ kútoszlopoknál lehet tankolni, ahol a gázolaj értékesítése piaci áron történik (ezzel az intézkedéssel az üzleti célú benzinturizmust szorítják vissza úgy, hogy
  • a személygépkocsik és a 7,5 tonna alatti magyar teherautók, mezőgazdasági erőgépek literenként 480 forintért juthatnak üzemanyaghoz
  • az üzemanyag forgalmazók javaslatára a kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját

A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt

minden esetben, amikor a bűncselekmény törvényi tényállása megvalósul, indítson eljárást azokkal szemben, akik VALÓTLANUL ÜZEMANYAG ELLÁTÁS LEÁLLÁSÁRÓL közölnek információkat – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Szerinte ezzel okoznak több száz méteres sorokat a kutak előtt.

Azokkal szemben is eljárás indul, akik nem az üzemanyag-szállításra alkalmas tárolóba töltenek benzint vagy gázolajat, ezzel veszélyeztetve saját és mások testi épségét.

A rendelet ma este, azaz március 10-én 22 órakor hatályba lép.