Címlap Közélet Rendkívüli ko...

Rendkívüli kormányinfó kedd éjjel: vége a benzinárstopnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges bejelentést tett Hernádi Zsolt, a MOL elnöke, és Gulyás Gergely miniszter kedden éjjel.

A hétfőn életben lépett orosz kőolaszállítás uniós tilalma komoly zavarokat okoz Magyarország üzemanyagellátásában – közölte Gulyás Gergely, mert üzemanyagimport nélkül nem tudják ellátni a kutak rendszeres feltöltését.

A brüsszeli szankciók miatt soha nem látott krízishelyzet alakult ki, a 80-as évek óta nem kígyóztak ekkora sorok a benzinkutak előtt. Káosz alakult ki – közölte Hernádi Zsolt.

A Kormányinfón bejelentette Gulyás Gergely, hogy Magyarország mindaddig fenntartotta az árstopot, ameddig lehetett – csaknem 13 hónapig, de

kedd 23 órától VÉGE A 480 forintos BENZINÁRSTOPNAK az EU-s szankciók miatt.

Hernádi szerint az elmúlt hét napban 500 millió liter üzemanyagot adtak el, ez óriási mennyiség. 871 rendelést vissza is kellett mondani, nem tudták felölteni a kutak egy részét ma már.

Elmentünk a falig, de beindult a pánik. A MOL eddig bírta, nem tudjuk tovább biztosítani az ellátást, ha marad az árstop, ezt jeleztük a kormánynak

– magyarázta Hernádi Zsolt. – Nem bírunk többet teljesíteni. Vissza kell hozni az importot, újra kell tölteni a készleteket.

Két hónap múlva újra kritikus helyzettel kell szembenézni, újabb szankciók jönnek, illetve azok késleltetett hatásai – magyarázta Hernádi, szerinte ez a dízel-piacra óriási csapás lesz, 10% gázolaj fog hiányozni februártól Európában. Ezt addigra pótolni kell Magyarországnak, fel kell készülni arra a helyzetre, de ezt csak akkor tudják megtenni, ha az importőrök szállítanak az országba. Ők viszont csak teljes, piaci áron szállítanak.

Nem jó, ha valami drága, de annál is rosszab, ha nincs

– magyarázta a MOL elnöke.

Szerinte ha megszűnik a pánikvásárlás, a piac normalizálódik, akkor helyreáll az ellátás is, nem lesz hiány. Ez azonban 1-1-,5 hónapig el fog tartani, vagyis akkorra lesz teljes a stabilitás. Ez azt jelenti, hogy a most hiányzó 30%-os importkiesést addigra tudják teljesen visszapótolni.

A taxisokat, fuvarozókat is érinti az új helyzet, hiszen ezentúl ők is teljes áron tudnak csak tankolni, mert az ellátás biztonsága csak így szavatolható

– hangzott el.

Guiyás Gergely rendíthetetlenül védte az üzemanyagárstopot. Szerinte nem az árstop miatt alakult ki a krízishelyzet Magyarországon, hanem azért, mert az elhibázott uniós szankciók miatt az egekbe szöktek az árak. Erre volt válasz az árstop, így tudott Magyarországon 13 hónapon keresztül a legolcsóbb maradni az üzemanyag Európában. Most azonban szintén a szankciós politika hatásaként kell megszüntetni az árplafont, mert másként már nem tudják garantálni a biztos ellátást.

Mi lesz az élelmiszerárstoppal?

Ha az ellátás biztonságosan megoldható, és nem lesz hiány, akkor marad; ha nem, akkor azt is meg kell szüntetni – hangzott el a tájékoztatón. Gulyás közölte, a kormány folyamatosan figyeli és értékeli a helyzetet, és dönt.

A teljes tájékoztatót itt vissza lehet nézni: