Címlap Közélet Rendőrök, pol...

Rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők is segítik a becsengetést Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember elsején kezdetét veszi az új tanév, jelentősen megnő a forgalom az óvodák, iskolák és a nagyobb közlekedési csomópontok környékén. Körképünkből kiderül, hogy a pécsi oktatási-nevelési intézmények közelében a rendőrök mellett polgárőrök és közterület-felügyelők is segítik a gyerekek biztonságos közlekedését. Ezenkívül mutatjuk azt is, hogy a város mely területein kell munkálatokra számítani, amelyek megnehezíthetik a közlekedést.

Rendőri jelenlét segíti a diákokat

Bár a rendőrség szerint tanévkezdés idején nem emelkedik meg a balesetek száma az oktatási intézmények környezetében, iskolakezdéskor a hirtelen megnövekvő gyalogos- és gépjárműforgalom miatt megnő a gyermekek veszélyeztetettsége. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk, hogy a tanévkezdéshez kapcsolódóan idén is nagyobb rendőri jelenléttel számolhatunk azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt.

A gyerekek a nyári vakáció után reggelente tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, és ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket

– írták.

Ugyanakkor a rendőrök még a tanév megkezdése előtt  valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közlekedésbiztonsági helyzetét áttekintették és elemezték. Ennek keretében a helyi önkormányzatokkal, illetve a területileg illetékes közútkezelővel közösen – az érintett tanintézmények képviselőit is bevonva – az iskolák közelében forgalomszervezési és forgalomtechnikai bejárásokat tartottak.

Emellett egész szeptemberben rendőri jelenléttel segítik elő a gyermekek biztonságos közlekedését, amelynek során fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetőkre is (kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítése, a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használata). A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladat végrehajtásába bevonják a polgárőrséget és a közterület-felügyeletet is.

Ami a munkálatokat illeti…

Befejeződött a munka a Szigeti út eddig lezárt területein, így már újra lehet közlekedni a Homok és a Tüzér utca közötti szakaszon.

Közműrekonstrukció miatt jelenleg a következő helyszíneken van érvényben forgalomkorlátozás, amely esetlegesen az oktatási intézmények megközelíthetőségét is érinti:

  • A Tettye Forrásház Zrt. Corvin utcai rekonstrukciója miatt a Budai Városkapu Iskola csak a Komlói út felől közelíthető meg. Az 1. ütem zárása után a héten kezdődik az elöregedett szennyvízrendszer felújításának 2. üteme: a Feketegyémánt tér és a Corvin utca kereszteződéstől a Corvin utca 10-ig tartó részen teljes szélességű útzárat igényel az utca alatt futó fővezeték kiemelése, cseréje.
  • A szolgáltató szintén dolgozik a Dobó István utcában, útlezárás a Zsolnay Vilmos utcai kereszteződéstől a Balassa Bálint utcáig van érvényben, de a környéken lévő iskolák megközelítését ez nem zavarja. A napokban a Nemzetőr utcához ér a szennyvíz- és ivóvízrendszer együttes megújítása.
  • A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. koordinálásával várhatóan szeptember 15-én indul a mélyvonali csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése a Veress Endre utcában. A munkálatokkal összehangolva a Tettye Forrásház az Ybl Miklós utca és a pécsi műjégpálya között korszerűsíti az utca alatt futó szennyvízgyűjtő-csatornát és az Ybl Miklós utca–Szőnyi Ottó utca közötti ivóvízvezetéket. A későbbiekben a Babits Gimnázium közelében zajló fejlesztés útszűkülettel jár, a beruházásról a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. a napokban ad ki tájékoztatást.
  • A belvárosban a József utca és a Megye utca kereszteződésében még folynak a munkák, de a Szent Mór és a Kisflórián utcában zavartalan lesz a forgalom, így az esetlegesen érintett Széchenyi István Gimnázium és Janus Pannonius Gimnázium megközelíthetősége továbbra is biztosított.
  • A Biokom a Kun utcában és Rippl-Rónai József utcában tervez burkolatjavítást, ez azonban forgalmi akadályt nem képez. A szükséges kátyúzási munkálatokat pedig a társaság folyamatosan végzi városszerte.

Ezeken kívül zajlanak a víziközműfejlesztési munkák a Táncsics Mihály utcában. Az utca Móra Ferenc utca és Keszüi út közötti szakaszán négy ütemben megvalósuló, 160 millió forint értékű beruházás munkálatai az úttest nyugati oldalán zajlanak. A forgalmat útszűkület mellett biztosítják, komolyabb forgalomkorlátozásra csak a későbbi – 2022-ben végzett – ütemekben kell számítani. 

Burkolat-felújítási munkák zajlanak a 6-os úton az Árkád közelében. A szakemberek éjszaka dolgoznak, napközben sávlezárás, sebességkorlátozás van érvényben szeptember első napjaiig.

Teljes útzár érvényes Pécsen

  • A Havi-hegyi út és a Dobó István utca egy részén (szeptember végéig)
  • a Feketegyémánt térnél

Sávlezárás, félpályás útzár érvényes

  • Kertvárosban, a Viktória és Berek utcában, valamint a Krisztina téren
  • az István utca 33. és a Nyúl utca közötti szakaszon (szeptember 21-ig)
  • az épülő új vásárcsarnok környékén.