Címlap Közélet “Rossza...

“Rosszabb hely lett a világ az elmúlt 5 évben” – az ENSZ főtitkára szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rosszabb hely lett a világ az utóbbi öt évben – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár az AP hírügynökségnek.

A világszervezet vezetője idén kezdte meg második ciklusát az ENSZ élén és ebből az alkalomból adott interjút az Associated Pressnek – szemléz az Index. Elmondása szerint amióta hivatalban van, azóta a világ sok szempontból rosszabb lett, elsősorban a koronavírus-világjárvány, a klímaválság és a növekvő geopolitikai feszültségek miatt.

Guterres azt mondta, beiktatása után célként tűzte ki az újabb konfliktusok megakadályozását és azt, hogy csökkentse a globális gazdasági egyenlőtlenséget, de e tekintetben nem sokat sikerült elérnie.

Az ENSZ-főtitkárnak nincs hatalma. Befolyásunk van. Meg tudok győzni embereket, közvetíteni tudok, de nincs hatalmam

– nyilatkozta, hozzátéve: ezen a héten is találkozott több afrikai tisztviselővel és arra próbálta kérni őket, hogy hagyjanak fel a háborúzással.

Guterres az interjúban beszélt az Oroszország és Ukrajna közti feszültségről is, elismerve, hogy maga is több orosz vezetővel egyeztetett az utóbbi időben. Ezzel összefüggésben némi optimizmussal nyilatkozott. “Nem hiszem, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát. Nagyon remélem, hogy jól gondolom ezt” – mondta, hozzátéve: ezt elsősorban abból adódóan gondolja, hogy egy inváziónak „szörnyű következményei” lennének, és hogy szerinte ehelyett a diplomácia hatásosabb eszköz lehet.

Az ENSZ-főfitkár a három legnagyobb aktuális problémaként az elmaradott országokban lévő vakcinahiányt, a környezetszennyezést és az államok közti egyetlenlőtlen gazdasági helyzetet nevezte meg. 

(via AP / Index / Borítókép illusztráció, forrása INNEN)