Címlap Gazdaság Ruzsa Csaba s...

Ruzsa Csaba szerint el fog készülni határidőre Pécs városfejlesztési stratégiája

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha nem is direktben, de cáfolni igyekezett az alpolgármester az ellenzéki kritikákat, amelyet éppen az ő szavaira alapoztak. Kővári szerint mindez a "van, de nincs tipikus esete", és még a szükséges beszerzéseket sem írta ki az önkormányzat.

Új szakaszba lépett a pécsi Integrált Területfejlesztési Stratégia kidolgozása, ami azokat a helyi fejlesztési területeket határozza meg, amelyekre a 2021-27-es uniós költségvetési ciklusból szerezhet forrást a város – közölte Ruzsa Csaba az önkormányzat közlönyében, mintha ez teljesen természetes lenne. A hír azért érdekes, mert két napja az ellenzéki vezetők azt állították: Ruzsa Csabától tudják, hogy sehogy nem áll Pécs Integrált Területfejlesztési Stratégiája, emiatt pedig komoly bajba kerülhet a város a 2021-2027-es uniós finanszírozási ciklusban. Most ezt a kritikát igyekezett cáfolni az alpolgármester a házilapban.

Ruzsa szerint „a fejlesztendő területek kijelölése és a stratégia előkészítése megtörtént, és ezekről több kormányzati szereplővel is egyeztettek”.

– Jelenleg a beszerzési eljárás van folyamatban, ezzel kapcsolatban az a kérés felénk, hogy február közepére adjuk le a főbb fejlesztési programokat a tervekkel együtt.

A konkrét fejlesztési területek kapcsán már folynak a szakmai egyeztetések. Többek között arról születik most döntés, hogy hol lesznek a városban gazdaságfejlesztési projektek, hol lesznek turisztikai fejlesztések és csomagok, hol lesznek energetikai- és épületfelújítások

– mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a kormány által megadott február 15-ei határidőre el fognak készülni mindezzel.

A tervek között szerepel:

  • egy tüskésréti fejlesztési csomag (közúti és lakossági sportfejlesztések),
  • az ipari parkok fejlesztése (csarnoképítések),
  • turisztikai fejlesztések a Mecseken,
  • a belváros rehabilitációja (felújítások és új funkciók kialakítása),
  • a Pécsi-víz és környékének lehetséges fejlesztése,
  • a helyi termelők lehetőségeinek bővítése-fejlesztése,
  • valamint vizsgálják azt is, hogy a különböző városrészek központjaiban milyen fejlesztéseket lehet eszközölni.
  • több gazdaságfejlesztési csomag,
  • irodaházfejlesztések,
  • új telephely-kialakítások is szerepelnek a tervek között, és önkormányzati lakások fejlesztése is

– ismertette Ruzsa Csaba.

„Ez mellébeszélés”

Kővári János, az ÖPE vezetője, a belváros önkormánzati képviselője, illetve a városfejlesztési bizottság tagja mindezt úgy kommentálta, hogy mindez

a „van, de nincs tipikus esete”, és még a szükséges beszerzéseket sem írta ki az önkormányzat.

„Ruzsa Csaba megint mellébeszél – magyarázta a képviselő, aki hozzátette: „az IVS az nem egy ötletgyűjtemény, hanem egy átfogó városfejlesztési stratégia, amit szakértők készítenek.

Saját bevallása szerint még csak most fogják kiírni a stratégia elkészítésére szóló beszerzést, azaz február előtt hozzá se nyúlnak, és akkor lesz két hetük megírni. Enélkül a dokumentum nélkül nem tudnak majd pályázatokat benyújtani, amelyek már márciustól indulnak. Több kisebb város ( Komló, Mohács, stb.) már elkészült vele, mert ezzel voltak elfoglalva, nem a politikai poziciókkal és csatákkal”

– közölte Kővári János.