Címlap Politika Nem készült e...

Nem készült el Pécs fejlesztési stratégiája: a következő évek nagy vesztese lehet a város!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ettől fél az ellenzék, amely évindító sajtótájékoztatót tartott.

Nem indult nagyon izgalmasan az a sajtótájékoztató, amelyet az ellenzék vezetői tartottak Pécsett. Hoppál Péter, Csizmadia Péter és Kővári János ugyanis először elmondta már azokat a tényeket, amelyeket korábban is sokszor:

  • a kormány 30 milliárd forintot mozgatott meg Pécsért tavaly
  • sorban adta a kormány a milliós, százmilliós és milliárdos támogatásokat a különféle projektekhez
  • a városvezetés az előző városvezetés projektjeit adogatta át, sajátot nem indítottak
  • jól fizető politikai álláshelyeket kreaáltak a haveroknak
  • tragikus éve volt a városnak és még tragikusabb lesz.

Bár ez az utolsó kijelentés elsőre politikai közhelynek tűnt, kiderült, hogy van alapja az ellenzéki félelmeknek. Ugyanis azt állították a politikusok, hogy

a városvezetésnek nem sikerült elkészítenie Pécs gazdasági, városfejlesztési stratégiáját, így pedig a következő 7 éves uniós ciklus nagy vesztese lehet a város.

Konkrétan kidolgozott projektek híján ugyanis nem lehet támogatásokhoz sem jutni.

– Maga Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere árulta ezt el egy nyilvános egyeztetésen, nem mi találtuk ki – közölte kérdésünkre Hoppál Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, és ugyanezt erősítette meg Kővári János is, aki a városfejlesztési bizottság tagja.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője szerint az előző városvezetés idején 200 új beruházás történt a városban, több százmilliárdos nagyságrendben. Ezt kellene folytatnia Pécsnek, de fogalma sincs az új városvezetésnek hogyan.

Ha ez sürgősen nem változik meg, akkor a 2021-2027-es ciklusban jelentős hátrányban lesz Pécs. Az ötletbörze, amit eddig bemutatott a városvezetés, nagyon kevés lesz; konkrétumokra, átgondolt gazdaságfejlesztési programora lenne szükség, mert máskülönben Pécs vesztese lesz a következő uniós ciklusnak

– magyarázta Csizmadia.

Az elenzéki politikusok szerint miközben Péterffy Attilát és alpolgármestereit már a sajátjai is bírálják, a polgármester csak a kampánnyal foglalkozik, politikai közhelyeket puffogtat.

– Bár megígérte, még a sajátjaival sem kommunikál; mindenkivel hadakozik – még a saját szervezetével is; zaklatja a pécsieket és teljesen alkalmatlan egy város vezetésére, amit már Mellár Tamás is nyilvánosan szóvá tett – magyarázta Kővári János.

Legkésőbb februárban kész kell lennie Pécs fejlesztési stratégiájának, ezért az ellenzék fogja azt kidolgozni – közölték a sajtótájékoztatón.

– Eddig is mi lobbiztunk a városért és tárgyaltunk a különféle fejlesztési támogatásról, több száz találkozón és egyeztetésen vettünk részt, most is ezt fogjuk tenni, mert nem várhatunk tovább – közölték. Hozzátették: okos és fenntartható városra van szükség, amely nem adósságot gyárt, hanem képes finanszírozni a várost a saját bevételeiből.

Kérdésünkre kifejtették: „nem sírni, hanem dolgoznia kellene végre” Péterffy Attilának, mert az iparűzési adó lefelezése nem a világvége Pécs számára; ráadásul nem minden céget érint (vagyis szerintük a város bevételeinek nagy része megmarad), csak a legkisebbeket, amelyeknek igazán nagy segítség ez – túlélhetik a COVID-járvány negatív hatásait.