Címlap Közélet Sajnos rossz ...

Sajnos rossz a helyzet Pécsen: sok boltban simán kapnak piát a tinik

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fiatalok dohánytermékkel és alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálása visszatérő probléma, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fordít annak vizsgálatára, hogy a nemzeti dohányboltok, a különböző kereskedelmi egységek, illetve a vendéglátóhelyek betartják-e az erre vonatkozó szabályokat.

A jogszabályi előírások értelmében azok számára, akik nem töltötték be a 18. életévüket, tilos alkoholtartalmú italt, illetve dohányterméket értékesíteni, kiszolgálni. A fogyasztók – kiváltképpen a gyermek- és fiatalkorúak – érdekeinek védelmét szolgáló rendelkezések betartatása érdekében a kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága az idei évben is fokozottan ellenőrizte a vállalkozásokat. A szigorúbb hatósági fellépést indokolja, hogy még mindig sok a szabálytalanság ezen a területen – derült ki a Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatásából.

Miután a járványhelyzet javulásával a maszkok használata a zárt terekben már nem volt indokolt, a Baranya Megyei Kormányhivatal az ellenőrzésbe bevont fiatalkorúakkal és a rendőrséggel, mint társhatósággal megkezdte az ellenőrzéseket.

A hatóság az idei évben összesen 30 – főként Pécsett és Komlón található – egységet ellenőrzött a tekintetben, hogy kiszolgálják-e a fiatalkorúakat alkohollal vagy dohánytermékkel. A vizsgált 30 esetből 17-ben tapasztaltak a szakemberek jogsértést.

A vizsgálati időszakban az ellenőrzések nagy részét kereskedelmi egységekben végezte a hatóság, és az itt végzett próbavásárlások eredménye volt a legrosszabb: 15 üzletből 13-ban szolgáltak ki fiatalkorúakat alkohollal. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált üzletek 86 százaléka szabálytalanul járt el.

Érdekes módon a trafikokban jobb a helyzet

A hatóság szakemberei azt is megállapították, hogy sajnos a nagy élelmiszerláncok mindegyikében tudott az ellenőrzésbe bevont fiatalkorú alkoholt vásárolni. A kereskedelmi egységek mellett hét trafikban is végeztek próbavásárlást, ezek azonban sokkal kedvezőbb eredménnyel zárultak, mivel a hétből csak egy dohányboltban szolgálták ki dohánytermékekkel a 18 év alatti vásárlókat. A vendéglátóhelyek közül nyolcat ellenőriztek, első sorban azokat, amelyek a fiatalok körében köztudottan népszerűek, és ahol általában nagy létszámban fordulnak meg középiskolások. Ezekben három alkalommal szolgálták ki a fiatalkorúakat alkohollal.

A tapasztalatok alapján a feltárt jogsértések hátterében több esetben emberi mulasztás, figyelmetlenség állt. Az ellenőrzések során idén is többször előfordult, hogy az értékesítést végző alkalmazott a személyi igazolványt ugyan elkérte a fiatalkorútól, majd a tiltott terméket mégis értékesítette a részére. Ilyenkor utólag nehéz megállapítani, hogy az eladó/pénztáros csak elszámolta a vásárló életkorát, vagy csupán azért kérte el a fiatalkorú igazolványát, mert más személyek is tartózkodtak az üzletben, és a látszat ezt megkövetelte.

A Baranya Megyei Kormányhivatal ezúttal összesen 5 850 000 forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, emellett egyes kereskedelmi egységekben meghatározott ideig az alkoholtartalmú italok forgalmazását is megtiltotta. Utóbbi szankcióval kapcsolatban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások sok esetben jobban tartanak a forgalom időszakos tilalma okozta bevételkieséstől, az ezzel járó vásárlói létszámcsökkenéstől, illetve a negatív megítéléstől, mint akár a több százezres bírságtól.