Címlap Politika Pécsi akvapar...

Pécsi akvapark: újabb 40 milliót költenek tanulmányokra – Kapavágás még sehol!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hevesen bírálta a pécsi élményfürdő finoman szólva sem gördülékeny előkészítését Péterffy Attila egykor, még polgármesterjelöltként. Akkor még úgy nyilatkozott, hogy

„tanulmányokra herdált százmilliók helyett aquaparkot a pécsieknek”.

Forrás: Péterffy Attila honlapja

Most kiderült, 40 millióért rendel meg újabb tanulmányokat az önkormányzat!

A tanulmányok elkészítéséről a Költségvetési és Gazdasági Bizottság zárt ülésen döntött.

Az egyik még mindig a földtani vizsgálattal foglalkozik, a másikat pedig „tervezési program készítésére” írták ki – számolt be Barkóczi Csaba. A Költségvetési és Gazdasági Bizottság fideszes tagja azt állítja, „Péterffy Attila ezzel a baloldali üzleti érdekeltségi köröknek akar kedvezni, a pécsieknek viszont semmi hasznuk nem lesz a tanulmányokból”.

Ez „közpénzfürdő”, de nem a pécsiek, hanem Péterffy Attila barátai úszkálhatnak majd benne

– magyarázta a képviselő, aki erről egy videót is készített.

Hőerőművel fűtene a városvezetés?

– A Tüskésrétre tervezett akvapark tulajdonképpen egy korábbi zagytározóra épülne, amit a termálvíz hiányában a hőerőművel fűtene a jelenlegi városvezetés. Ez viszont nem lenne gazdaságos – véli Barkóczi, aki szerint inkább uszodafejlesztésben kellene már gondolkodni.

Pécsett uszodákat kellene építeni, mert a jelenlegi uszodáink nem tudják kiszolgálni azt az igényt, amire szüksége van a helyieknek.

Mindenképp kellene a lakosság számára egy nagy befogadóképességű, fedett és szabadtéri strandrészleggel is bíró uszoda, ami elérhető – mondta az ellenzéki képviselő.

Korábban erről a témáról mi is írtunk, szeptemberben ugyanis még VÁRÓLISTÁN lehetett úszásoktatáshoz jutni.

Barkóczi úgy tudja, az „új” koncepció az, hogy szállodával együtt akarnák az akvaparkot működtetni Pécsen. Ez a téma a legutóbbi közgyűlésen is előkerült. Kérdéses azonban, hogy szállodaépítésre tud-e a kormánytól forrást szerezni a város.

Tüskésrétet már évekkel ezelőtt javasolták Kőváriék

Az, hogy a városi élményfürdő Tüskésréten legyen, nem új terv. Az Összefogás Pécsért Egyesület már évekkel ezelőtt javasolta ezt az előző, fideszes városvezetésnek, amely azonban hajthatatlan volt; érdemben tárgyalni sem akartak róla akkor.

Kőváriék komoly szakmai anyagot állítottak össze vaskos dossziék formájában, amelyet több sajtótájékoztatón is ismertettek. Azért vizsgálták már akkor is a Tüskésrétet egyebek mellett, mert

  • a terület a városé;
  • kisebb, de gazdaságosabban működtethető fürdőt lehetne építeni oda,
  • jobb a megközelíthetősége is, és
  • a terület már most is rekreációs célokat szolgál, sportolási lehetőségekkel.

2018-ban erről részletesen is beszéltek, amint az látszik a Pécsi Napilap akkori felvételén:

Állami pénzből tanulmányozhat és építhet Pécs

Amint arról korábban már beszámoltunk, a leendő akvaparkkal kapcsolatos kutatásra állami forrásokat kapott Pécs, ahogy a majdani építésre is fog – legalábbis az ígéret szerint. Az érintett minisztérium, az Emmi pedig már tavaly decemberben hozzájárult ahhoz, hogy Tüskésrétet vizsgálja az önkormányzat. Erre

akkor további egy évet biztosítottak azzal, hogy az akvapark előkészítési munkáit 2021. december 31-éig kell elvégeznie a városnak

– közölték.

Most úgy néz ki, mintha erről megfeledkezhetett volna az önkormányzat, és alig egy hónapjuk maradt arra, hogy a szükséges vizsgálatokat lefolytassák, vagy bukják az állami pénzt.

A következő napokban igyekszünk megtudni, hogy ha december 31. a határidő, akkor miért ősszel kezdték el szevezni, majd november utolsó napjaiban döntöttek az újabb tanulmányról az önkormányzatnál; miért nem jóval korábban, például tavasszal. Kíváncsiak vagyunk arra is, milyen cégeket hívtak meg erre a beszerzésre, és azok milyen referenciával rendelkeznek. Amint kapunk válaszokat, új cikket írunk.