Címlap Közélet Szeptemberben...

Szeptemberben sem kell unatkozni Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Íme a Pécs Aktuál szeptemberi programajánlója. Az időpontok és helyszínek a járványtól függően változhatnak, de egyelőre mindegyik biztosnak tűnik.

III. Apáczai Családi Nap – Játékmotoros Találkozó

Helyszín: PKK Apáczai Művelődési Ház – agora (Esőhelyszín: aula) 7632 Pécs, Apáczai körtér 1/D.
Időpont: Szeptember 5. (szombat) – 9:30 – 18:30
Leírás: A PKK Apáczai Művelődési ház szervezi meg a harmadik Apáczai Családi Napot, amelyet egy különleges játékmotoros találkozóval dobnak még fel. A rendezvény ingyenes és bárki számára megtekinthető, szeretettel várnak minden kis és nagy családost az egyedi eseményen. A délelőtti órákban induló családi napon rengeteg program várja az arra kíváncsiakat, lesz bábszínház, koncert, össznépi játékos motoros gurulás és mindezek mellett még sok más. A járványhelyzet miatt a rendezvény létszáma korlátozott.

Jávor- monodráma

Helyszín: Széchenyi tér 7-8. – Művészetek és Irodalom Háza
Időpont: Szeptember 5. (szombat) – 19:00
Leírás: A magyar színészvilág ikonikus alakját, Jávor Pált 1944-ben a rezsim kiszolgálói bebörtönözték, mert nem volt hajlandó elárulni zsidó származású feleségét. A hónapokon keresztül tartó bizonytalanságról és szenvedésről Jávor naplója tanúskodik. Jávor Pál életének és személyiségének egy kevésbé ismert szeletét tárja elénk a darab egy szerelem, egy politikai hatalom és egy megtört emberi sors tükrén keresztül. Jávor Pál szerepében Szőke Zoltán.
Írta és rendezte: Pozsgai Zsolt
A belépő ára 2990 forint.

Egyetemisták figyelem, kezdődik a szemeszternyitó duhajkodás:
TTKedd – Semester Opening Party

Helyszín: Xavér utca 19. – Sörház
Időpont: Szeptember 8. (kedd) – 22:00 – 4:30
Leírás: Elkezdődik lassan az őszi szemeszter és az egyetemekre is visszaköltözik az élet. Ennek tiszteletére a PTE – TTK megtartja szemeszternyitó buliját, ahol a Rádió 1 World is Mine Radio Show állandó sztárja – a Loving Arms fogja rakni a legfrissebb future house és club mixeket. A belépőárakról egyelőre nincs információ.

Közgáz Szerda – Semesteropening Yamina koncert

Helyszín: Rákóczi út 46. – Pécsi Est Café
Időpont: Szeptember 9. (szerda) – 22:00 – 5:00
Leírás: A város legnagyobb egyetemi bulijaiként ismert közgázszerdák ismét rajtvonalhoz állnak minden héten. Az egyetem kezdetével a közgazdászok is megtartják saját szemeszternyitó mulatozásukat, méghozzá nem is akárhogy, DJ Yamina, a 2019-es év, Ballantine´s Music Awards mainstream dj nyertese lesz a felelős azért, hogy beszakadjon a ház fala. KTK-s hallgatóknak ingyenes, PTE-s diákoknak 500 forint, külsősöknek pedig 1000 magyar forintba fog kerülni egy belépő.

Odavagyok magáért.. – Verses, zenés est Kautzky Armanddal

Helyszín: VOKE Vasutas Művelődési Ház / 6-os számú nagyterem
Váradi Antal utca 7/2
Időpont: Szeptember 11. (péntek) – 18:00
Leírás: Kautzky Armand, Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész fog városunkba érkezni, hogy egy verses-zenés estet adhasson az arra kíváncsiaknak. Olyan klasszikusokat fog előadni, mint a Régi mániám, Odavagyok magáért, 46-os sárgavillamos, Túl az Óperencián, Meseautóban, Lila akácok, Álom álom, Kalapompompom, Te rongyos élet, Jaj cica és még megannyi dalt. A belépő ára 1500 forint, a MÁV dolgozók számára vasutas igazolvány felmutatásával csupán 1000 forint.

Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Helyszín: Színház tér 1. – Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház
Időpont: Szeptember 12. (szombat) – 19:00 – Szeptember 15. (kedd) – 20:00
Leírás: Idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót. A My Land című előadásával indul az újratervezett XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Nemzeti Színházban. A három napon át tartó rendezvényen egyaránt lesznek ingyenesen megtekinthető és jegyvásárláshoz kötött előadások. Korábban itt írtunk a találkozó program listájáról. Előadástól függően egy darab belépő ára 1300 forinttól egészen 4000 forintig terjed. A szabadtéri események ingyenesen megtekinthetően.

XI.Nemzetközi Veteránjármű Találkozó

Helyszín: Széchenyi tér
Időpont: Szeptember 13. (vasárnap) – 10:00 – 13:30
Leírás: Idén szervezik meg a tizenegyedik Nemzetközi Veteránjármű találkozó a belváros szívében. Maga az esemény három napon át tart, és aki saját old timer járművével szeretne részt venni rajta azokat külön program kavalkád vár. Azonban, akik csak szeretnének gyönyörködni a több mint 30 éves patika állapotú aszfalt szörnyetegekben, azokat várja a város főtere. Az esemény ingyenesen megtekinthető.

Pécsi Ünnepi Könyvhét

Helyszín: Széchenyi tér 7-8. – Művészetek és Irodalom Háza
Időpont: Szeptember 17. – 17:00 – Szeptember 20. – 23:30
Leírás: A Jelenkor és a Csorba Győző Könyvtár három napon át tartó eseménysorozattal várja a könyvek szerelmeseit, az ünnepi Könyvhét keretein belül. A programokra a Művészetek és Irodalom Háza belső udvarán (Hild udvar) kerül sor. Ha netán eleredne az eső, akkor a Művészetek és Irodalom Házában folytatják a több napos eseménysorozatot. A belépés minden programra ingyenes.