Címlap Közélet Több iskolába...

Több iskolában és óvodában is sztrájkolnak a pedagógusok Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismét több száz intézményben tiltakoznak ma országszerte munkabeszüntetéssel a pedagógusok egyebek mellett az alacsony bérek, kifizetetlen túlórák, az iskolák elhanyagoltsága és a kormányzati megfélemlítések ellen. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának elmondta, a pénteki egységes sztrájkra mintegy 600 intézményből jelezte előzetesen csatlakozási szándékát a tantestületek kisebb-nagyobb része.

Pécsett is több intézményben demonstrálnak: a Janus Pannonius Gimnáziumban, a Leőwey Klára Gimnáziumban, de például a Belvárosi Óvodában is.

A kormány is egyetért a pedagógusbérek emelésével

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, ha „egyetlen egy fillért sem kapnánk” az Európai Uniótól, a pedagógusok bérét akkor is emeli a kormány 2023-ban 10 százalékkal. A kormány elfogadta, hogy

2025-re a diplomás átlagbér 80%-át fogják keresni a pedagógusok, jövőre így 20,1%-kal kell emelni a pedagógusok bérét, 2024-ben 25%-kal kell emelni, 2025-ben pedig 30%-kal. Gulyás szerint ez igen jelentős emelés, de azért hozzátette, hogy eddig pedagógusbér-emelés szinte csak az Orbán-kormányok ideje alatt volt.

Utóbb kérdésre válaszolva elmondta, hogy előrejelzéseik szerint a 

diplomás átlagbér 2025-ben 975 ezer forint lehet, így a pedagógus-átlagbér 777 763 forintot tehet majd ki. 

A halmozottan hátrányos gyermekeket tanító pedagógusoknál nem a diplomás átlagbér 80%-a, hanem 95%-a az EU által elvárt minimum. Ez egy prognózis, ha nagy baj nem következik be, akkor ez egy reális prognózis – mondta a miniszter.

A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok elbocsátásáról, illetve írásbeli figyelmeztetéséről azt mondta, a pedagógusok magasabb bérkövetelései indokoltak és jogosak, és a polgári kormány idején senkinek nem lehet baja abból, hogy sztrájkban vagy tüntetésen jogszerűen vesz részt. Ugyanakkor – ahogy bármely munkavállalónak, a fizikai munkástól az akadémikusig – a pedagógusoknak is be kell tartaniuk a jogszabályokat. Ha pedig nem teszik, annak kötelező munkahelyi következményei vannak mérlegelési lehetőség nélkül.

A pedagógustüntetésekről szólva elmondta, a kormány a tüntetéseket tiszteletben tartja, a célokkal azonosul. Szerinte ma a magyar baloldal az egyetlen akadálya annak, hogy a pedagógusbéremeléshez szükséges uniós pénzeket az ország megkapja, így „ezek Dobrev Klára-ellenes tüntetések, ha úgy tetszik”.