Több munkakörben is kötelezővé tennék az oltást

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egészségügyben dolgozók számára már kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltások felvételét, az azonban még nem tisztázott, hogy milyen döntésekre számíthatunk más területeken. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint az lenne a legjobb, ha bizonyos területeken dolgozók számára kötelező lenne a oltás, erről szóló javaslatot terjeszt be a kamara. 

Parragh László, a szervezet elnöke szerint ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, a jogszabályi módosítás viszont megkönnyítené ezt a lehetőséget. A Portfóliónak adott interjújában elmondta: erős igény van erre a vállalatvezetők részéről, ugyanis sokak szerint csak így lehet elkerülni a gazdaság ismételt lezárását.

A kamara által javasolt módosítás magába foglalná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket. Parragh László szerint tömeges jelenség az, hogy a munkáltató elbocsátotta azokat a munkavállalókat, akik nem éltek az oltás lehetőségével. Ilyen esetekben azonban a munkaadó nem indokolhatja ezzel a munkavállaló elbocsátását, így egyéb indokokkal mondott fel nekik.

Amennyiben elfogadják a kamara javaslatát, jogszerűen alkalmazhat szankciókat a munkáltató a dolgozóval szemben.

Parragh László szerint emiatt nem kezdenének tömeges felmondásokba a munkavállalók, ugyanis az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen esetekben inkább felveszik az oltást, minthogy felmondjanak.

A módosító javaslat  már a héten elkészülhet, miután a munkaadókkal folytatott tárgyalások befejeződnek. A szervezet elnöke szerint a javaslat az egyéni szabadság szempontjából nem aggályos, elsősorban pedig azok körében tennék kötelezővé az oltást, akik munkavégzés közben több emberrel is találkoznak, Ide tartoznak a rendészeti szervek dolgozói, közösségi közlekedésben dolgozók, éttermi alkalmazottak.

Ma még ez a javaslat megosztónak és meglepőnek tűnhet, de amellett, hogy valójában a gazdaság működőképességének fenntartása miatt szükség van rá, hosszú távon elkerülhetetlen. Indokolt lenne a lehető legszélesebb körben kötelezővé tenni az oltást

− mondta Parragh László, aki szerint a kötelező oltás megkövetelése bizonyos területeken egész Európában elterjedt lesz.

Előző sztori

Első fogadónapját tartja a pécsieknek Péterffy Attila

Következő sztori

EZ KEDVES! Komatállal lepték meg az anyukát Zengővárkonyban

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1