Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Ne felejtsd el időben beszerezni a virágot, mert vasárnap ünnepnap lesz. Május 1-e miatt minden zárva tart!

Anyák napjáról az első hír a 1909. április 18-án jelent meg a Pesti Hírlapban:

„Newyorkban és az Egyesült Államok más nagy városaiban az idén fognak először megülni egy új ünnepet : az anyák napját. Már a múlt évben Burketl szenátor azt indítványozta a kongresszuson, hogy állapítsanak meg egy napot az esztendőben, s ez a nap legyen az amerikai anyáké. Ajánlotta május második vasárnapját, amely napon minden férfi anyjának tiszteletére viseljen fehér szegfűt. A törvényhozás azonban nem fogadta el az indítványt, de fölkarolták az asszonyok és a lelkészek. Az összes női egyesületek, köztük a newyorki hölgyklubok, amelyeknek mintegy negyvenötezer tagjuk van, széleskörű agitációt indítottak az eszme érdekében. Az anyák napján délelőtt az öszszes klubok zászló alatt a templomokba vonulnak, ahol a lelkészek alkalmi prédikációkat fognak mondani. Délután szintén istentisztelet lesz az anyákért és gyermekekért. Newyork példáját több más amerikai nagyváros is követni fogja s a mozgalom vezetői remélik, hogy néhány év múlva az állam is kénytelen lesz az új ünnepet elismerni.”

Magyarországon 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel, és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó anyák napját, ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”

Pécsen 1927-től ünneplik hivatalosan az anyák napját, legalábbis a Dunántúl napilap akkori híre szerint.

„A Stefánia Szövetség Elnökségének megkeresésére az összes pécsi iskolák május első vasárnapját szentelték az anyáknak.”

Maga az anyák napja egyébként keresztény ünnepként már a 17. században ismert volt. Az 1600-as évektől keresztény vallási ünnep a húsvéti időszakhoz kötődött, amelyet akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartottak. Minden évben a nagyböjt közepén a legtöbb szolgáló meglátogatta az „anyagyülekezetét” (Mater Ecclesiae), ahol megkeresztelték. A családjuktól távol dolgozó szolgálók ilyenkor szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét, a marcipánnal töltött Simnel-tortát vagy Simnel-kenyeret. A hagyománnyá vált süteményt együtt fogyasztották el a különböző helyekről egybegyűlt családtagok.