Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ötven elemből álló, embernagyságú betlehem 1942 karácsonyára készült el a pécsi Assisi Szent Ferenc-templomban. Akkora esemény volt, hogy még a rádió is közvetítette a leleplezést. A szerzetesek 10 évig faragták a szobrokat, amelyeket a római San Francesco a Ripa betleheme inspirált.

Már készül a pécsi ferences templom életnagyságú betleheme. Szenteste előtt bárki megcsodálhatja.

Itáliai mintára alkották

A pécsi ferences szerzetesek az 1930-as években határozták el, hogy az ország legszebb és legnagyobb betlehemét hozzák létre itáliai mintára. Tíz évig dolgoztak rajta, mire elkészült.

Assisi Szent Ferenc templom (Ferencesek)

A világ első betlehemi együttesét 1223-ban állította fel az itáliai Greccióbana ferences rend megalapítója, szerafikus Szent Ferenc. Egy barlangot rendezett be jászolnak élő állatokkal és szalmával, és alkalmi színészekkel felelevenítették a szent éjszaka eseményeit.

Az első pécsi szobrok 1940-ben készültek el

Római betlehemről vettek mintát a pécsi szerzetesek. A fát pedig Mohács környékéről hozták. Korábbi videónkat itt tekinthetitek meg:

A korabeli sajtó pedig így számolt be az eseményről:

„Az egész tervnek a megvalósítása legalább tíz év munkája lesz, de olyan nagyszabásúnak készül, hogy az szoboralakjaival az egész ad­venti időt betöltik és külön nevezetessége lesz a városnak” – mondta P. Alfonz házfőnök plébános.

„Öt gyalupad mellett fehér kötényben szerzetesek dolgoznak. Egészen a középkorban érezném magamat, ha nem volna ennyire modern ez az asztalosüzem. A gépházban dübö­rög a gyalugép, zúg a „falzolo”, élesen süvít a fűrészgép. A szobrász teremben négyen dolgoznak. Finoman ütögetik a gömbölyded vésőket” – olvasható a Dunántúl című lapban.

„Magyarországon nincs ilyen betle­hem, de külföldön sok van! Például Ró­mában a ferencesek központi templomá­ban akkora betlehem van, hogy csak a felállítása eseteként három hetet vesz igénybe. Mi szegény magyarok a sok küzdelemben, a nyomában járó szegénységben ezen a téren nem tud tunk lépést tartani a gazdagabb, nyu­galmasabb létű nyugattal” – tette hozzá rendfőnök.

A betlehem megvalósítási költségeit a pécsi hívek adták össze.

„A zárda természetesen nem bírja el ezt a terhet. A jó Istenre bízzuk az anyagiakat! Pécs katolikus közönsége megért minden nemes eszmét. A hívek jósága, áldozatkészsége lehetővé teszi, hogy bár egészen erre a karácsonyra nem, de mégis elkészítsük ezt az egész országban páratlan munkát. Egyes csa­ládok, egyesületek, társulatok elkészí­ttetnek egy-egy szobrot — mások egy-egy báránykát… Akiknek ez nem áll mód­jukban, a templom közepén felállított perselybe helyezik adományukat… Hisszük, hogy Pécsett minden katolikus ember juttat karácsonyi ajándékot a Jézuskának is… ” – tette hozzá 1940-ben a rendfőnök.

Az ötven elemből álló betlehem átadása akkora esemény volt 1942 karácsonyán, hogy még a Magyar Rádió is élőben közvetítette. Egy régi fotó tanúsága szerint akkor még egy hatalmas festett lepel volt az együttes mögött, amelyen szentföldi tájkép volt látható.

A betlehem erre a korabeli karácsonyi üdvözlőlapra is felkerült, amit egy pécsi család küldött a Délvidékre a zentai rokonoknak.