Címlap Hírek Jelentkezz űr...

Jelentkezz űrhajósnak, január 31-ig lehet leadni a papírokat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez az álláshirdetés az összes többit üti a neten! És nagyon úgy néz ki, nem kamu! Magyar űrhajóst keresnek egy 2024-re tervezett űrrepüléshez! Ha még nem múltál el 40 éves és van felsőfokú végzettséged, érdemes továbbolvasnod cikkünket! A Hunor Űrhajós Programra január 31-ig lehet leadni ONLINE a jelentkezést. Aztán, ha szerencsés vagy, akkor az Egyesület Államokba, egész pontosan Houstonba is kerülhetsz egy hat hónapos kiképzésre. De nézzük a feltételeket:

• Magyar állampolgárság

• bejelentett állandó magyarországi lakcím

• legfeljebb 40. betöltött életév (1981. január 31. utáni születési idő)

• büntetlen előélet

• úszótudás

• felsőfokú (mester szintű előnyt jelent), Magyarországon elismert végzettség, előnyt jelent a mérnöki, műszaki és természettudományos, továbbá az orvosi, fogorvosi végzettség

• vezetői engedély

• magas szintű és magabiztos angol nyelvtudás – előnyt jelent az orosz nyelvtudás

Azt írják, hogy a történelmi jelentőségű küldetéshez olyan elhivatott, öntudatos és kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkező jelöltek jelentkezését várják, akik stresszhelyzetben is jó ítélő- és döntési képességgel rendelkeznek, találékonyak és képesek csapatban dolgozni. 

Képünk forrása: www.hunor.gov.hu

Hány magyar repülhet?

A sokszereplős, többkörös előválogatás után 4-en kerülhetnek be a programba. Egy mehet az űrbe, a fennmaradó három jelölt közül egy további fő tartalékos státuszt kap és az űrhajósjelölttel azonos alapkiképzésben részesül. További két fő biztonsági tartalékként váratlan esemény bekövetkezte esetén léphet az űrhajós vagy a tartalékos helyére. Velük várhatóan 2025-ig szóló szerződést kötnek, megfelelő juttatások és költségtérítés mellett, mely magában foglalja a külföldi tartózkodásához kapcsolódó költségeket is.

Mennyit kéne az űrben lenni?

A kutatóűrhajós három hetet meghaladó, de három hónapnál kevesebb ideig fog a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodni és aprólékosan megtervezetten fogja tölteni idejét. Küldetése a Földre visszaérkezését követően sem ér véget, hiszen várhatóan nagy érdeklődés fogja övezni élményeit és tapasztalatait. A magyar űrkutatás és tudomány népszerűsítése hosszú ideig feladata marad.

És ha még lenne kérdésed, akkor bővebben ITT OLVASHATSZ A HUNOR PROGRAMRÓL!

Lehet nekünk nem való az űr, mi már az oldalon is elvesztünk a sok izgalom láttán…

(Kiemelt képünk természetesen ILLUSZTRÁCIÓ, nem találtunk az archívumunkban „űrös” képet.)