Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mielőtt körbenéztünk volna a pécsi ajtódíszek között a városban, kigyűjtöttük, mit érdemes a koszorúk múltjáról tudni. Érdekes dolgokra bukkantunk!

A koszorú története több mint kétezer éves

A karácsonyi koszorú eredete a Perzsa Birodalom idejére nyúlik vissza. Abban az időben a koszorúkat a fontosság és a siker szimbólumának tartották. Sokkal kisebbek voltak, mint a mostaniak, és diadémáknak nevezték őket.

Köze van az olimpiához is

Akkoriban csak a királyok és társadalom felsőbb rétegei viselhették fejükön a koszorúkat, majd a görögök Kr.e. 776 körül babérból készült koszorúkat helyeztek el az olimpiai játékokon első helyen végzett sportolók fejére. Később a Római Birodalom fontos katonai és politikai vezetői elkezdtek koszorúkat viselni, ilyen volt Julius Caesar is, aki úgy hordott koszorút a fején, mintha az egy királyi korona lenne.

Nem is gondolnánk, de a régi koszorúk számos ősi hagyomány részét képezik, amelyek a legkorábbi civilizációkig nyúlnak vissza. Eredetileg a koszorúkat a fej, a nyak vagy a derék körül hordták.

De hogy került a fejről a falra vagy az ajtóra?

Egyes források szerint miután egy görög sportoló úgy döntött, hogy a fejfedőt megmenti győzelme emlékül, és a koszorút a falra akasztotta – ezzel kezdődhetett meg a koszorúk karácsonyi ajtó vagy faldíszként való használatának hagyománya.

Nem mindegy, milyen növényből készül

Van ahol ma is fontos, hogy pontosan milyen növényekből készül a karácsonyi koszorú A legfontosabb alapanyag valamilyen örökzöld növény, amelyre áhítattal és csodálattal tekintenek, mert a legtöbb élőlénnyel ellentétben ők túlélték a zord telet.

A koszorúknak szimbolikus jelentést adtak a felhasznált válogatott növények, amelyek így alkottak egységet:

A Zsálya az egészségért

A Kakukkfű a bátorságért

A Rozmaring emlékezésért

A Levendula a tisztaságért

A kerti ruta az erényért

A Boróka az életért és a reményért

A galagonya a védelmet és örömet biztosít

A cédrus fa az erőért

A magyal a halhatatlanságért 

A fenyőtobozok a hosszú életért és a jólétért

De bármiből is készüljön egy ilyen koszorú, lényegében az élet ciklikusságát jelképezi, formája az isteni tökéletesség szimbóluma.

És itt vannak a pécsiek ajtódíszei! Nektek melyik a kedvencetek?

Ehhez az ajtódíszhez csaknam 50 üveg bor ivott meg valaki

Forrás: Almanac.com