Címlap Környezetvédelem Bejelentették...

Bejelentették: ő lesz a következő magyar űrhajós!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz. Ők ketten fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő reggel.

Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt vált az első magyar űrhajóssá,

és most küszöbön áll a következő magyar küldetés, a kormányzat ugyanis a tudományos és ipari fejlesztések, vívmányok tökéletesítése érdekében nemzeti kutatóűrhajós programot indított.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik az elmúlt évtizedes tapasztalatok és hagyományok alapján, a tesztek pedig nagymértékben segíteni fogják a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését.

Emlékeztetett arra, hogy 240-en jelentkeztek a küldetésre, akik közül egy rendkívül összetett folyamat során a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet, akik komoly kiképzésen estek át

az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig.

A tegnapi éjszaka folyamán a szakértői bizottság meghozta végleges döntését mindenféle szempontot mérlegelve, és ez úgy szól, hogy Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutatóűrhajós, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott” – közölte.

Kapu Tibor 32 éves fejlesztőmérnök, aki az utóbbi két évben az űripari Remred Space Technologiesnél űrbeli sugárvédelemmel foglalkozott, de pályája során a gyógyszeriparban illetve a Boschnál is dolgozott, ahol a többi között hibrid autók akkumulátorfejlesztésével foglalkozott.

Cserényi Gyula 35 éves erősáramú villamosmérnök, aki az utolsó öt évben a Bosch hatvani ipartelep elektromos hálózatának biztonsági és üzemeltetési csoportvezetője volt, ahol 19 emberért és 20 megawattért felelt.

Pécsiek! Mi is büszkék lehetünk, 240 jelentkezőből az utolsó körbe jutott a pécsi ortopédsebész is

Erről itt írtunk: