Címlap Közélet ÚJ TÁBLÁK: Ko...

ÚJ TÁBLÁK: Korlátozták a kerékpárosokat Pécs négy utcájában, 10 km/h-val mehetnek csak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár tavaly még a pécsi városvezetés be akarta tiltani a bringázást a belvárosi sétálóutcákban, az akkora vihart kavart, hogy engedtek a nyomásnak. Újra szabad a tekerés. Úgy tudjuk ezután került szóba, hogy 5 km/h-ra csökkentenék a sebességet, ez azonban nem felelt volna meg a KRESZ szabályainak. Most pedig itt az újabb fordulat: 10 km/h-s korlátozást vezettek be Pécs négy sétálóutcájában. Hogy ez jó-e vagy sem? Egyelőre még senki sem tudja!

Bár sajtóközleményt erről nem kaptunk, a szemfüles pécsiek észrevehették:

frissek a 10 km/h-s sebességkorlátozó táblák a Király, Irgalmasok, Ferencesek utcájában és a Jókai téren.

Kérdésünkre a táblákat kihelyező Biokom közölte: a kerékpárosok miatt telepítették a kandeláberekre a jelzéseket (nyilván a tábla minden közlekedőre érvényes – a szerk.). A közleményből kiderült az is, hogy a közlekedők ellenőrzése a rendőrség dolga lesz. Így megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, akik azt válaszolták: úgy, ahogy eddig is, ezután is ellenőrzik majd a bringásokat a közlekedésrendészeti kollégák, akiknek a közterület-felügyelet munkatársai segíthetnek. Sőt, „segédeszközt” is bevethetnek.

Ezek a traffipaxok ugyanis alkalmasak a kerékpárosok sebességének bemérésére,

azt pedig már mi számoltuk ki, hogyha egy 10-es táblánál mondjuk 15 km/h-val halad egy ételfutár, akkor szabálysértést követ el és akár

5-től 50 ezer forintig terjedő büntetést is kaphat,

méghozzá a helyszínen. De nyilván elég életszerűtlen, hogy a Király utca egyik sarkából figyel majd a háromlábú. Erre egyébként a rendőrség azt válaszolta, hogy „a sebességmérések módjáról és helyéről mindig az aktuális baleseti helyzettől függően, szakmai szempontok figyelembevételével döntenek”.

„A sebességmérő készülékek alkalmasak a kerékpárosok gyorshajtásának rögzítésére, azonban fontos megjegyezni, hogy az objektív felelősség alá tartozó jogsértési típus náluk nem fordulhat elő, mivel nem gépi meghajtású járművet vezetnek” – írták. A mérést követő úgynevezett

leállításos ellenőrzés esetén azonban szankcionálhatók.

Jól észrevehető helyen vannak a táblák

Aki a személyazonosságát hitelt érdemlően nem tudja igazolni, azt a rendőr saját mérlegelése alapján figyelmeztetheti, helyszíni bírságot szabhat ki, vagy feljelentést tehet – állt a rendőrség válaszában.

Korábbi cikkünk: