Címlap Közélet Újabb remek m...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A bőrszárító padlás egykori szellőzőablakait kiszedték, helyüket bedeszkázták és a réseket kifújták purhabbal. Tényleg így kell felújítani egy védett épületet?

Még tavaly írtunk a belvárosi Kálvária utcában lévő antik kapu felújításáról, ahol a több százezer forint értékű, fából készült több mint 100 éves kaput szakszerű felújítás helyett egyszerűen félbevágták, az alsó részébe beépítettek egy ízléstelen műanyag nyílászárót. Most az egyik tímárházat tették tönkre purhabbal.

Most egy még „szebb” felújítást vettünk észre, mégpedig egy műemlékvédelem alatt álló háznál, az Ágoston tér 2. szám alatt.

A jelenlegi tímárház az 1800-as évek első felében épült egyszintes, klasszicista saroképület, faszerkezetű bőrszárító padlással. Helyén bizonyíthatóan török kori tímárműhely volt, amiről Evlia Cselebi török utazó is említést tett említést tett útleírásában.

Az épület az 1950-es években

A ház már 54 éve várja a felújítást. 1966-ban a pécsi Műemléki Albizottság ülésén döntöttek arról, hogy az Ágoston tér és a Sorház utca sarkán lévő régi tímárházat felújítják, de ebből azóta sem lett semmi.

Korábban sok hasonló ház volt a Tettye-patak mentén, amelyekben bőrfeldolgozással foglalkoztak, a tetőszellőzőkkel ellátott ablaki biztosították a cserzett bőrök gyors száradását. A török időkben balkáni mohamedán bosnyákok telepedtek le Pécsen. Közöttük jelentős számban voltak kordován- és szattyánkészítő tímárok, tabakosok. Ők építettek ezeket a házakat.

Jelenleg három tímárház van a városban, ezen kívül a Felsőmalom utcában a várostörténeti múzeum épülete, valamint egy felújított ház a Koller utcában.