Címlap Közélet Újabb terméke...

Újabb termékeken lesz ársapka – jelentette be Orbán Viktor

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kamatstopról és újabb árstopról is döntött a kormány az október 26-ai kormányülésen – közölte Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában. A kormányfő az ukrajnai háborúról, a szankciós inflációról, az Európát sújtó energiaválságról és a brüsszeli csúcstalálkozóról is elmondta véleményét a Kossuth rádióban.

A miniszerelnök szerint a múlt heti uniós csúcson „mindenki idegesebb volt a szokásosnál”, hiszen minden országban tovább nő a feszültség. Úgy értékelt, hogy a józan ész előbb-utóbb teret nyer, márpedig egy háborúnak úgy lehet véget vetni, ha megegyeznek a szembenálló felek. A háború végigvitele ugyanis azt jelentené, hogy még évekig tart a küzdelem.

Jelezte, hogy három nagy kiadás körvonalazódik, amelyet a háborút támogató Nyugatnak állnia kell: a háború mellett az újjáépítés költsége, amelynél „beláthatatlanul nagy számok” hangzanak el, ehhez jönnek még az Ukrajna működéséhez szükséges pénzek, hiszen a szomszédos ország már a háború előtt sem tudott annyi pénzt előállítani, „amennyibe az ukrán nép élete kerül”.

Önállóan ügyesebbek vagyunk gázbeszerzésben

Mi ügyesebbek vagyunk a gázbeszerzésben önállóan, mint ha másokra várnánk

– indokolta a kormányfő, hogy Magyarország miért nem vesz részt a közös uniós vásárlásban. Az ország csak rosszul járna azzal, ha bekapcsolódna a közös folyamatba, így azt támogatta, hogy a részvétel önkéntes legyen – fejtette ki.

A miniszterelnök az uniós szolidaritási mechanizmus tervét is bírálta. Hangsúlyozta: Magyarország nem támogatja annak kötelezővé tételét, hogy miután az ország megoldotta az egész éves gázellátását, át kelljen adnia gázt azon országoknak, amelyek erre nem voltak képesek, mert támogatták az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Új termékekre vezetnek be ársapkát

Orbán viktor szerint a nemzeti konzultáció azért volt fontos, hogy észleljék az emberek, hogy mindenki veszélyben van. A cégek szerinte amiatt vannak veszélyben, mert leromlik a teljesítményük ebben a helyzetben, a különböző kormányzati segítségekkel pedig a munkanélküliség kialakulását igyekszik elkerülni a kabinet.

A kormánynak mindenképpen el kell érnie, hogy 2023 végére az infláció egy számjegyű legyen. A cégek azért vannak veszélyben, mert romlik a versenyképességük a magas árak miatt. A cégeket azért kell megmentenünk, hogy ne legyen munkanélküliség, ezért vannak árstopok, rezsivédelem, és ezért döntött a kormány arról, hogy a központilag árszabályozott termékek listáját újabbakkal bővítsük

– jelentette be a miniszterelnök.

A kormányülésen arról is döntöttek, hogy kamatstopot húznak, 7,7-8 százalék körüli kamatszintet határozott meg a kormány, a különbözetet pedig a bankoknak kell állniuk. A meghosszabbított kamatplafon november 15-től lép érvénybe, és fél évig biztosan érvényben marad.

Szólt a kormány azon céljáról is, hogy 2023 év végére az infláció egy számjegyű legyen. Nem jó dolog, amikor be kell avatkozni a gazdaság bonyolult rendszerébe, de bizonyos krízishelyzetek ezt indokolják – hangsúlyozta.

Gyármentő programok is idnultak, olyan beruházásokat támogatnak, amivel energiatakarékossági beruházásokat indíthatnak el. Orbán az interjút azzal zárta, „minden fiókjukban” vannak tervek a gazdaság megmentésére.

(MTI, Index)