Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Percről percre közvetítjük a 2022-es országgyűlési választások legfontosabb, legérdekesebb pécsi és baranyai híreit, eseményeit. A választásokkal kapcsolatos országos hírfolyamunkat IDE KATTINTVA olvashatja - egész nap, folyamatosan frissülő tartalommal.

 • A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint Pécsen este fél hétig a szavazásra jogosultak 66,45 %-a (74 577fő) járult az urnákhoz.

  Baranya megyében fél órával az urnazárás előtt a szavazásra jogosultak 64,84% százaléka (190 959 fő) tette le voksát valamelyik jelölt mellett.

 • A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint Pécsen 17 óráig a szavazásra jogosultak 61,31%-a (68 813 fő) járult az urnákhoz. 2018-ban a pécsi szavazók 63,84 százaléka adta le voksát 17 óráig.

  Baranya megyében délután öt óráig a szavazásra jogosultak 60,14% százaléka (177 104 fő) tette le voksát valamelyik jelölt mellett.

 • Egymást érik a közösségi oldalon a “lelkes” pécsiek különféle megosztásai, akik büszkén posztolják ki, hogyan nem népszavaztak. Vagyis népszavaztak, de érvénytelenül.

  Összegyűjtöttük pár büszke pécsi üzenetét (a kép nagyítható):

 • Péterffy Attila, Pécs polgármestere röviden megindokolta, hogy miért is szavazott – a kormányváltásra: Mint posztjából kiderül, “csak ez lehet a garancia a demokrácia és az önkormányzatiság helyreállítására, és arra, hogy olyan fejlesztések jöjjenek Pécsre, amit a pécsiek akarnak és ezekről helyben dönthetünk”.

 • Mellár Tamás röviden osztotta meg a jó hírt, hogy megtette azt, amit (elvileg) minden honpolgárnak meg kellene tennie:

  Ugyanígy tett Szakács László, az ellenzék Baranya 2. választókerületében induló jelöltje, aki Európára és a békére szavazott:

 • Az üszögpusztaiak kitesznek magukért, nem tudni mi motiválja őket a szavazáson való részvételre. Hihetetlen, de jelenleg ez a legaktívabb a körzet Pécsen. A Kastély utcában lévő közösségi házban már a szavazásra jogosultak 66 százaléka megjelent, igaz, hogy ez a legkisebb körzet is 153 fővel. Az üszögieken kívül ide tartozik még a Mohácsi úti ipartelepen lakók egy része is.

  A leglustábbak kétségkívül a 042-es szavazókör környékén laknak, a Zipernowsky Szakközépiskola valamiért nem túl népszerű hely ma a városban, itt a szavazásra jogosultak mindössze 24 százaléka jelent meg 15 óráig. Ez a második legnagyobb létszámú körzet, itt 1500 szavazóból 373-an szavaztak.

 • A szavazatát nemrég leadó Hoppál Péter úgy tudja, hogy a pécsi szavazókörökben a baloldali delegáltak megkérdezik, hogy a voksolók kérik-e a (gyermekvédelmi) népszavazásról szóló ívet. A politikus szerint a bizottság tagjainak ehhez nincsen joguk.

  Posztja alá pedig azt írta, hogy ez jogszabálysértés. “Automatikusan ki kell adni mindhárom ívet! Nincs mérlegelési joga a bizottságnak. Kérdezgetési joga pláne nincs!!! Aki ezután megy szavazni, vetessen fel jegyzőkönyvet, ha megkérdezik!” – figyelmeztetett.

 • A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint Pécsen 15 óráig a szavazásra jogosultak 51,12%-a (57 372 fő) járult az urnákhoz. 2018-ban a pécsi szavazók 53,64 százaléka adta le voksát 15 óráig.

  Baranya megyében 15 óráig a szavazásra jogosultak 50,11% százaléka (147 560 fő) tette le voksát valamelyik jelölt mellett.

 • A 43. számú szavazókörben, ami a Széchenyi Gimnáziumban van, nagyon szigorú pártdelegált van, aki még a szabályokkal sincs tisztában. Megtiltotta ugyanis egy pécsi édesapának, hogy bevigye a szavazási helyiségbe (nem a fülkébe, hanem a terembe) a kislányait.

  A három, 10 év alatti kisgyerek nagyon megijedt, hogy a tömegben egyedül maradnak, végül sikerült megoldani, hogy komolyabb stressz nélkül átvészeljék, ameddig apukájuk szavaz.

  – Felháborítónak tartom, hogy valaki ennyire nem értse, mi a feladata és miért van ott a szavazóhelyiségben. Miközben a közösségi oldalon ömlenek a gyerekkel szavazós képek, itt egyszerűen lehetetlen volt megértetnem a nővel, hogy téved. Mélyen fel vagyok háborodva az eset miatt, és köszönöm azoknak, akik segítettek a lányokról gondoskdoni, ameddig letudtam állampolgári feladataimat – mesélte lapunknak az apuka.

  Békéscsabán nem gond. Egy férfi az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Lehoczky Péter

  (Képünk illusztráció!)

 • Hoppál Péter is megosztotta voksolási élményét a közösségi oldalán. “Én is szavaztam már a békére, biztonságra, fejlődésre és gyermekeink védelmére. Szavazzanak Önök is!” – írta posztjában.

 • A 2022-es országgyűlési képviselő választása kapcsán beszélgetett a Pécs Aktuál Kákai László politológussal a jelenleg is zajló választás kapcsán.

  Baranya megyében a 13 órás adatok szerint 109 506 választópolgár járult eddig az urnákhoz, hogy leadják szavazataikat – azonban 180 ezren még még nem szavaztak a megyében. Kákai László elmondta, hogy Baranya megye eddig elmarad a 2018-as és 2022-es országos részvételi adatoktól (40,01%).

  a megyében egyelőre nem akkora az aktivitás

  – értékelt Kákai László.

  Hozzátette, hogy a jelenlegi időjárás is közrejátszhat ebben, azonban a szavazói eltökéltség időjárástól független. Aki részt akar venni a választáson, az akármilyen időjárási körülmények között is részt fog venni rajta.

  Háború vagy béke – Kelet vagy Nyugat

  A különböző narratívák a saját szavazótáborokon belül megosztóak – és ez meglátszik a kormányzat álláspontján is, nagyon óvatosan kommunikálnak ennek kapcsán. Megpróbálja egyensúlyban tartani ezt a témát a szavazótábora körében – tudtuk meg a politológustól.

  A kormányzati narratíva a háború kirobbanása utána a biztonság iránti vágyat erősítette, ez magát a kormányhoz való húzást támogatta. Ezt pedig a Fidesz nagyon jól tudta hasznosítani, nőtt is a párt támogatottsága.

  Mozgósításra számíthatunk

  Az ellenzéknek többet kell tennie annak érdekében, ha nyerni szeretnének – ehhez pedig mozgósítani kell az őket kedvelő választópolgárokat.

  Amiket én hallottam üzeneteket, ott arról üzentek, hogy szóljatok a barátoknak, szóljatok az ismerősöknek – ebben erősnek látom az ellenzéket. A másik oldalról egyelőre ezt a mozgósítást annyira nem érzékelem

  Kákai László

  Azonban az utolsó órákban (látva az eddigi eredményeket) ez megváltozhat, és mind a két oldal erősebb mozgósításba vághat bele a véghajrában – tette hozzá a politológus.

  Baranyában idén nem tolták túl

  Kákai László elmondta, hogy a 4 évvel ezelőtti kampányhoz képest idén alacsonyabb intenzitással dolgoztak a pártok. Az ellenzék próbálta Pécsett jobban megnyomni a kampányt, de a kormánypárt idén nem vitte túlzásba a dolgot.

  Korai még bármit is mondani

  Kákai László szerint korai még következtetéseket levonni, ugyanis mindig a késő délutáni órák az intenzívebbek a választás szempontjából.

 • A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint Pécsen 13 óráig a szavazásra jogosultak 38,43%-a (43 134 fő) járult az urnákhoz. 2018-ban a pécsi szavazók 43,38 százaléka adta le voksát 13 óráig.

  2022

  Baranya megyében 13 óráig a szavazásra jogosultak 37,19% százaléka (109 536 fő) tette le voksát valamelyik jelölt mellett.

 • Leadta voksát választottjára Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke is Pécsen, a Köztársaság téri általános iskolában. Ahogy azt közösségi oldalán megfogalmazta: “A békére és a biztonságra voksoltam.”

 • Cinkos mosollyal az arcán adta le szavazólapját Hargitai János, a mohácsi körzet jelenlegi képviselője és képviselőjelöltje. Közösségi oldalán olvasható posztja szerint ő is a békét és a biztonságot tartotta szem előtt, amikor behúzta az ikszeket.

 • A Pécsi Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, Köles Ferenc aranyos megjegyzést kapott el a Petőfi utcai általános iskolánál, az 55-ös körzetben. A szavazásra várakozók kígyózó sora láttán egy néni így formált véleményt: „Hát ezt nem várom végig, inkább visszajövök holnap!”

 • Megszállott fotós lehetett az egyik szavazó kísérője, aki fényképeket akart készíteni Vokányban. Hamar kiderült azonban, hogy állítása ellenére ő nem sajtós, így kiküldték a szavazóhelyiségből. Kint bátran csinálhatott tájképeket.

 • A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint Pécsen délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 23,85%-a (26 772 fő) járult az urnákhoz. Ez bőven elmarad a legutóbbi választási hajlandóságtól, 2018-ban a pécsi szavazók 31,19 százaléka adta le voksát 11 óráig, de az is igaz, hogy akkor ez 13.301 szavazót jelentett.

  Baranya megyében 11 óráig a szavazásra jogosultak 24,63 százaléka (72 541 fő) tette le voksát valamelyik jelölt mellett.

 • Nagy Csaba is megkönnyebbült egy kicsit, miután leadta szavazatát Kovácsszénáján. A baranyai 4. választókerület fideszes jelöltje az alábbi posztot osztotta meg:

 • Ez a legproblémásabb szavazókör, ugyanis itt tudnak szavazni azok, akik valamiért átjelentkeztek.

  Reggel volt egy belassulás, ami aztán javult 10 óra felé, most viszont már megint kígyózó sor áll a szavazókör előtt. A várakozási idő 50 perc is lehet.

 • A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint Pécsen reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 9,01%-a (10 108 fő) járult az urnákhoz. Négy évvel ezelőtt ez a szám 13,17 százalék volt.

  Baranya megyében a szavazásra jogosultak 9,99 százaléka (29 758 fő) tette le voksát valamelyik jelölt mellett.

 • Így buzdít szavazásra Pécs polgármestere:

 • Remekül érzi magát a Fidesz-KDNP által támogatott országgyűlési képviselő-jelölt, legalábbis a szavazásról megosztott beszámolója szerint.  Vajon kire voksolhatott?

 • Jelentősen felgyorsult a Kossuth téri szavazókör, 10-15 perces a maximum várakozási idő, a helyszínen lévő segítők pörgetik a szavazókat – tudta meg a Pécs Aktuál.

 • Kígyók sorok kígyóznak Nagypostavölgyben is, már kora reggeltől komoly a választási kedv a városrészben.

 • A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint Pécsen reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,59%-a (1786 fő) járult az urnákhoz. A négy évvel ezelőtti voksoláshoz képest ez alacsonyabb részvételt jelent, 2018-ban 2,04 százalékos volt a részvételi arány a baranyai megyeszékhelyen.

  Az összesített megyei adatok szerint Baranyában 1,71 százalékos volt a részvételi arány (ami 5046 szavazót jelent). Mohácson 280 voksoló (1,9 százalék), Szigetváron 158 szavazó (1,94 százalék), Komlón 351 fő (1,79 százalék) jelent meg az urnák előtt.

 • 40-50 percet is várakoznia kell annak, aki szavazna szeretne a Kossuth téren. Az urnanyitás óta ömlik a tömeg, többen nem is tudtak szavazni emiatt, mert menniük kellett a munkába.

  Helyszíni tudósítónk megtudta, több pavilont, szavazópontot, fülkét áthelyeznek most az épületen belül, hátha akkor gyorsabban pörögnek majd a szavazók.

 • Lovász István jegyző lapunknak elmondta, hogy mind a 134 pécsi szavazókörben rendben kezdődött meg a szavazás, a városban összesen mintegy ezer ember (delegáltak, jegyzőkönyvvezető, stb.) dolgozik a választás zavarmentességén. Jelenleg több mint 1200 mozgóurna iráni kérelem érkezett, ezeket a nap folyamán bírálják el. • Nincs éppen meleg!

  És nem is lesz nagyon napközben az Időkép előrejelzése szerint.

  Na, de mit lehet csinálni ebben a havasesős hidegben? Kirándulni nem éppen, inkább menjenek szavazni!

 • Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz „érvényesítheti” a bizottság egyik tagja.

 • Ha esetleg valaki nem tudná, hogy kik indulnak a választókerületében, íme a jelöltek:

  Baranya 1.:

  Varga Tamás – Mi Hazánk
  Bognár Szilvia – Független
  Hirth József – Normális Párt
  Nagy Richárd – MKKP
  Kővári János – Fidesz-KDNP
  Palkó Ádám – MEMO
  Mellár Tamás – Egységben Magyarországért
  Sugár György – Munkáspárt-ISZOMM

  Baranya 2.:

  Szilágyi László Csaba – Munkáspárt-ISZOMM
  Hoppál Péter – Fidesz-KDNP
  Ipacs Sándor – Mi Hazánk
  Martos Csongor – MKKP
  Juhász Gábor – MEMO
  Hencsei Zsolt – független
  Árvainé Behán Zsuzsanna – Normális Párt
  Szakács László – Egységben Magyarországért

  Baranya 3.:

  Döbrei István – MEMO
  Kós Zoltán – Munkáspárt-ISZOMM
  Schwarz-Kiefer Patrik – Egységben Magyarországért
  Bernáth Csilla – Mi Hazánk
  Hargitai János – Fidesz-KDNP

  Baranya 4.:

  Nagy Csaba – Fidesz-KDNP
  Molnár-Fulmer Gergely – MKKP
  Vig Aurél Bence – MEMO
  Kárpáti Zoltán – független
  Ács József – Mi Hazánk
  Szarkándi Lajosné – Egységben Magyarországért

 • Mégpedig a Kossuth téri szavazókörben, hiszen itt azok adják le szavazataikat, akik lakóhelyüktől távol, átjelentkezéssel voksolnak. Mivel Pécs egyetemváros, sok diák adja le a szavazatát lakóhelyétől távol. Az a tapasztalat, hogy itt az országos átlagnál lényegesen többen élnek az átjelentkezés lehetőségével. Pécsen nagyságrendileg 3000 fős névjegyzékkel dolgoznak majd, ezért lehetnek sorok ebben a szavazókörben. Mint azt Lovász Istvántól megtudtuk, azonban ez elmarad a négy évvel ezelőtti adatoktól, akkor ugyanis több mint 3500-an jelentkeztek át Pécsre. 

 • Azok, akik nem tudnak a szavazóhelyiségbe elmenni, mozgóurnát igényelhetnek vasárnap 12.00 óráig elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül. A mozgóurna iránti igények megbízottakon keresztül leadhatók a szavazatszámláló bizottságoknál is. Kórházba és szociális otthonokban élőkhöz mennek ilyenkor, de most a koronavírus miatt karanténban lévők is igényelhetnek mozgóurnát, őket a Nemzeti Választási Iroda munkatársai védőfelszerelésben keresik fel.

 • Vasárnap reggel hat órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, elkezdődött a 2022-es országgyűlésiképviselő-választás, valamint a gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazás.

  A szavazóhelyiségek kialakítását sok helyen már pénteken megkezdték. Ilyenkor felállítják a szavazóurnát, a fülkéket, sőt még a rendőrség is átvizsgálja a helyiséget. Ilyenkor bombavizsgálatot tartanak, majd lezárják az ajtókat. Vasárnap reggel 6 óra előtt a szavazatszámláló bizottság tagjai mennek be először a szavazóhelyiségbe. 

 • Párhuzamos dimenzió

  Az országos hírekről és eseményekről ebben a hírfolyamunkban számolunk be egész nap, percről-percre: