Vigyázat! Vérvarjak támadása várható!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Június közepéig lehet számítani lakott területeken a fiókáikat védelmező madarak, elsősorban a varjúfélék, azon belül is a dolmányos varjak olykor félelmet keltő támadásaira - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A fiókákat védelmezik

A madárszülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen, és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Nagyon érzékeny madárpárnál a fenyegető viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.

A közlemény szerint Európában alig él olyan madár, amely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre.

Nem szabad hátat fordítani

Támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint az emberre rontó kutyáknál:

  • nem szabad hátat fordítani, szembe kell fordulni az állattal
  • karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek és
  • kiabáljunk rá az állatra. Rámenősebb madarak esetén a védekezésre lehet használni a kezünk ügyében lévő szatyrot, táskát, kabátot vagy kalapot.

A hattyúk is veszélyesek

Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól érdemes tartani, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komolyabb kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat (vagy a fészküket) el kell kerülni – olvasható a közleményben.

(Fotó: Mark Duffy)

Előző sztori

Pécsi buszok: kedvezményes bérlet a kutyáknak és bringatartó a sportolóknak!

Következő sztori

Már a szomszédban van az indiai mutáns, vízben nem terjed a vírus

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1