Címlap Egészség Már a szomszé...

Már a szomszédban van az indiai mutáns, vízben nem terjed a vírus

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még nem jelenthető ki, hogy vége lenne a harmadik hullámnak. A hullám leszálló ágában vagyunk, napról napra kedvezőbbek az adatok, de ahhoz, hogy ez véget érjen, az emberek együttműködésére, azaz a még be nem oltottak oltásra való jelentkezésére – hangoztatta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Még nem dőlhetünk hátra

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta: örömmel látja, hogy hozzájárultunk a koronavírus harmadik hullámának visszaszorításához. De az indiai vírustörzs “itt van a szomszédban”, ezért még nem dőlhetünk hátra.

Müller Cecília hangsúlyozta: mindenkinek egyformán hozzá kell járulnia a járvány kezeléséhez, leküzdéséhez, ugyanis felelősséggel tartozunk azok iránt, akik még nem vették fel az oltást, így nem védettek.

A védettségi igazolvány birtokában most már számos szolgáltatás igénybe vehető – jelentette ki a tiszti főorvos. Együttműködés alakult ki a magyar közfürdők, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) között.

Vizsgálják a Sinopharm-vakcinát

A WHO a keddi napon kiadta állásfoglalását a kínai Sinopharm-vakcinával kapcsolatban, amely egyelőre a tudnivalókat foglalja össze. Ha a WHO felveszi a Sinopharmot az ajánlott vakcinák közé, akkor ez lesz az első keleti fejlesztésű vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg is támogatni fogják – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Nem terjed a vírus a vízben

Müller Cecília rendkívül csekélynek nevezte a koronavírus fürdővízzel való terjedésének kockázatát, ilyesmitől nem kell tartanunk.

Az emberi kontaktusok, az érintkezések lehetősége sokkal nagyobb veszélyt rejt magában, ezért a fürdőkben, uszodákban is erre kell különösen odafigyelni

– fogalmazott. Nagyon fontos, hogy a víz mikrobiológiai és kémiai összetétele a fürdőzők számára megfelelők legyenek. Szükségesnek nevezte, hogy a fürdőmedence előtt zuhanyozzunk le, szennyezett testtel ne menjünk bele a közfürdők medencéibe.

Nincs vége a harmadik hullámnak

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: még nem jelenthető ki, hogy vége lenne a harmadik hullámnak. A hullám leszálló ágában vagyunk, napról napra kedvezőbbek az adatok, de ahhoz, hogy ez véget érjen, az emberek együttműködésére – azaz a még be nem oltottak oltásra való jelentkezésére – van szükség.