Címlap Közélet Nagy tervei v...

Nagy tervei voltak a kampányban Péterffynek, most mégis eladnák a Bóbitát és az Angster-házat is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

És még további 78 másik ingatlant is pénzzé tennének. Összesen tehát 80 pécsi ingatlanon szeretne túladni az önkormányzat, köztük híres épületektől is szabadulnának. Mutatjuk a listát.

Több ismert, igazi pécsi történelmi épület, ingatlan is van azon a listán, amelyet most közzé tett a Pécsi Vagyonhasznosító, hogy túladjanak rajta.

Mint arról a napokban írt a Pécs Aktuál, kiderült, hogy egy több mint 80 ingatlanból álló pakkot adna el a pécsi önkormányzat, a kincstári magyarázat szerint azért, hogy hiteltörlesztésre fordítsák a befolyt pénzt. Az ellenzék viszont ezt azonnal megkérdőjelezte, szerintük inkább a tanácsadókat, kettős ügyvezetéseket és a „pénzszórást” kellene megállítani és visszacsinálni, akkor lenne pénz mindenre, ahogy az előző városvezetésnek is volt.

„Zenei hub” helyett inkább pénz

A most nyilvánosságra hozott listán ott van például a Bóbita Bábszínház egykori belvárosi, gyönyörű épülete. Ez az, ahová Péterffy Attila zenei hub-ot vizionált nagyon lelkesen – bármi is legyen az. A polgármester ugyanis a kampányban még azt ígérte, megreformálná a pécsi zenei életet, és ennek lenne egyik legfontosabb tere a Mária utcai ingatlan, amire majd közvetlenül Brüsszelből szerezne pénzt. Az ötlet szerint ez „inkubátorházként, próbateremként, stúdióként, de akár rendezvényhelyszínként is működő központ” lett volna. Nem lesz az! Most ugyanis inkább eladnák.

Az Angster-házat is elpasszolná Pécs

Szintén a Mária utcában van a híres (világhíres) pécsi orgonamanufaktúra épülete, ami az egykori Angster-ház volt. Valaha itt működött az Angster orgonagyár és egyébként műemléki védelem alatt is áll az ingatlan – ami Pécs egyik büszkesége is lehetne. Hogy micsoda kincs ez, arról EBBEN a cikkben lehet kicsit részletesebben olvasni, akit érdekel.

Hitelre kell vagy újabb belső biznisz?

Az önkormányzat korábban azzal érvelt, hogy „terhelő állami hitel visszafizetésével a jelzálog alól felszabaduló ingatlanok értékesítésének lehetőségét tervezik megteremteni. Azokat az ingatlanokat, amelyek iránt érdeklődés mutatkozik, a későbbiekben akár liciteljáráson értékesítheti a város. A befolyt összeget az állami hitel következő részletének törlesztésére fordítaná az önkormányzat”.

Az ellenzék szerint ez a szokásos mellébeszélés, mert „zavaros, MSZP-közeli érdekköröknek árusítaná ki Pécs vagyonát a városvezetés”. Ők azt javasolták, hogy „ne a város vagyonát tegye pénzzé a városvezetés, mert arra szüksége van a következő generációknak, szüksége van Pécsnek! Ehelyett Péterffy Attila:

  • azonnal állítsa le a tízmilliókba kerülő, de csak “kamueredményeket” szállító átvilágításokat, amelyen egy jól meghatározható, MSZP-közeli, baloldali ügyvédi kör gazdagodik;
  • szüntesse meg a százmilliókba kerülő haveri álláshelyeket és a kettős, párhuzamos ügyvezetéseket a városi cégekben és intézményekben;
  • vonja vissza a több tízmillió forintos, teljesen szükségtelen és értelmetlen tanácsadói és „szakértői” megrendeléseket, hiszen ezekre a feladatokra megvannak az önkormányzat saját szakemberei és cégei;
  • ne politikai alapon szervezze Pécs út- és egyéb felújítási keretét, amelyre 200 millió forintot különítettek el a politikusaik körzeteiben;
  • ne vadonatúj cégautókat vásároljanak, vagy lízingeljenek a tisztviselők és a frissen kinevezett cégvezetők, mert ez luxus ebben a helyzetben” 

– közölte az ellenzék.

A LISTA

Ez egyébként a teljes ingatlanlista: