Címlap Hírek ELADNÁK a mec...

ELADNÁK a mecseki vidámpark területét, pedig „komplex turisztikai csomagról” beszélt még pár hete a polgármester!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péterffy Attila magabiztosnak tűnt, csupa érdekes tervet adott elő pár hete. Most mégis eladni tervezi a pécsi önkormányzat a több hektáros, gyönyörű helyen fekvő mecseki parkot. Az ellenzék máris aggódik, és lakópark-építőket sejt a háttérben. 

Amint arról nemrég beszámoltunk, a városvezetés 80 önkormányzati ingatlant tenne pénzzé, liciteljáráson értékesíthetik ezeket, most folyik az igényfelmérés. Erre a listára került fel – az egykori Bóbita Bábszínház épülete, és a híres Angster orgonagyár mellett – az öthektáros mecseki terület, amelyen a Vidámpark működött.



Ez azért is érdekes, mert

a város egészen mostanáig úgy kommunikált, hogy fejleszteni szeretné a területet.

Péterffy Attila polgármester az áprilisi online Városinfón beszélt arról – de ezt még a választási kampányában is hangsúlyozta -, hogy az egykori vidámpark területét fejlesztenék, ráadásul nem önállóan, hanem egy komplex mecseki turisztikai csomag részeként. A polgármester azt is elmondta, hogy ez a bizonyos fejlesztési csomag már szerepel „a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklusra benyújtani szándékozott pályázati elképzelések között”. Így még érthetetlenebb, hogy most, pár héttel késő miért akarják mégis inkább eladni!

Pedig nagyon magabiztosnak tűnt a polgármester, amikor a vidámparkról kérdezték:

Lapunk érdeklődésére az önkormányzat még két héttel ezelőtt is azt közölte, hogy noha a vidámpark kapcsán még nem ismertek ezek az EU-s pályázatok, de az önkormányzat onnan szeretne forrást szerezni a terület rendezésére. 

Volt egyáltalán terv?

Fontos kérdésnek tűnik ez, mert vagy változott a koncepció az elmúlt 2 hétben valamiért, ami valószerűtlen; vagy talán nem is volt terv soha; esetleg valamiféle zavar van az önkormányzati gépezetben. Nehezen érthető ugyanis, hogy

  • ha „komplex turisztikai csomagban” gondokodik egy városvezetés,
  • amit kommunikál is a polgármester,
  • projektet készít elő,
  • pályázni akar,
  • uniós pénzre startolna rá emiatt,

akkor egyszer csak nem várja meg annak eredményét, hanem még ez előtt azon morfondírozik, hogyan adná el a „komplex turisztikai csomag” területét, amit fejleszteni akar.

Az ellenzék rosszat sejt: LAKÓPARKOT akár!

Az egykori mecseki vidámpark eladása ellen már most tiltakozik az ellenzék. Kővári János önkormányzati képviselő szerint a város rendezési tervében a terület szabadidős helyként szerepel, azaz ilyen funkciót lehet csak kialakítani a helyszínen. Most még.

Rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint a pécsiek továbbra is közösségi tulajdonban szeretnék látni a területet, ahol különböző közösségi célokat lehetne megvalósítani. Ezért tiltakozunk a hely magánosítása ellen, nehogy itt is – ne adj’ Isten – luxuslakópark gondolatával álljanak elő valakik

– fogalmazott.

Erre persze csak aztuán lenne lehetőség, hogy a terület gazdára talál, és az önkormányzat módosítja a rendezési tervet, esetleg az építési szabályzatot. Nagyjából úgy, ahogy a Mandulásnál is eltervezték.