Címlap Közlekedés Egy picit meg...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Layen adta át Száván átívelő közúti hidat és az ehhez tartozó csaknem 20 km-es autópálya szakaszt, ami összeköti Horvátországot és Bosznia Hercegovinát. Dalmácia így egy kicsit közelebb került Pécshez, legalábbis időben.

Eddig egy kicsit nehézkes volt Bosznia megközelítése, főleg a lassú határátkelés miatt, de most mindez meggyorsul egy nemrég átadott autópálya-szakasz, a Száva-híd és új határátkelő miatt. Egy dubrovniki út Pécsről egy órával is rövidebb lehet.

V/C európai korridor a Balti-tengert köti össze az Adriával. A Száva-híd építése 2016 augusztusában kezdődött. A három sávos híd 660 méter hosszú, teljes szélessége 29 méter. 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Layen, a Miniszterek Tanácsának elnöke, Zoran Tegeltija és Horvátország miniszterelnöke, Andrej Plenković hivatalosan is megnyitották a Bosznia-Hercegovinát és Horvátországot összekötő hidat Svilaj településen.

A V/C folyosóból (Budapest-Eszék-Szarajevó-Ploce) Magyarországon 20, Horvátországban 17 km még építés alatt van, vagyis a Bóly-országhatár-Eszék szakasz előreláthatólag 2024-re készül el. Bosznia-Hercegovinában még több szakasz épül vagy tervezés alatt van. A kisebb szakaszok átadása folyamatosan, így néhány éven belül végig autópályán mehetünk Bosznián át Dalmáciáig.

Forrás: Horvát kormány, Európai Unió, JP Autoceste