Címlap Gazdaság Egyelőre keve...

Egyelőre kevesen trükköznek a rendszámokkal a benzinkutakon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május vége óta csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autókba lehet hatósági áron tankolni itthon, azaz a külföldieknek immár lassan két és fél hónapja piaci áron mérik az üzemanyagot a magyar benzinkutakon.

Bár az interneten már a változás első napjaiban elterjedtek olyan hírek, amelyek szerint sokan trükköznek a rendszámokkal, a VG által kikért adatok szerint vagy csak nagyon kevesen tettek így a híresztelésekkel ellentétben, vagy pedig csak nagyon kevesen buktak le.

A NAV korábban nem tapasztalta, hogy valaki rendszámcserével próbált volna meg hatósági áras üzemanyagot vásárolni – egy osztrák sofőr kivételével, aki július végén bukott le, amikor illegálisan kicserélte kisteherautója rendszámát.

A NAV nem vezetett be eljárást, bírságot nem szabott ki a hivatal járőrei az ellenőrzés után átadták az ügyet a hatáskörrel rendelkező rendőrségnek, egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt

– közölte akkor az adóhatóság hivatal a VG-vel.  

A rendőrség többet tud

A VG szerint a rendőrség ugyanakkor már jóval több ilyen esetről tud, ugyanis elsősorban hozzájuk futnak be a hasonló bejelentések. 

Az ORFK szerint május 27. óta kilenc ilyen eset jutott a hatóság tudomására, az üzemanyagtöltő állomásokról pedig három bejelentés érkezett.  

A bejelentések alapján nyolc büntetőeljárás és kettő tulajdon elleni szabálysértés elrendelésére került sor. A nyomozásokat közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosító jellel visszaélés elkövetése miatt indították. Az eljárások közül egy bíróság elé állítással, három vádemelési javaslattal fejeződött be. A büntetőeljárást egy esetben megszüntették, mivel nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése

– írta a VG-nek az ORFK. Hozzátették: jelenleg három büntetőeljárás és két szabálysértési eljárás van folyamatban.  

(Borítóképünk illusztráció)