Címlap Közlekedés Egyre okosabb...

Egyre okosabb a pécsi parkolási rendszer

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi okosparkolási rendszer alapját képező speciális szenzorok túlnyomó többségét már beépítették a Biokom szakemberei a kijelölt parkolóhelyekre. Az érzékelők által küldött, folyamatosan frissülő adatok meg is jelentek a Parker nevű alkalmazásban, ezzel elindult a rendszer II. ütemének tesztidőszaka.

A pécsi városüzemeltetési társaság közlése szerint idén márciusban megkezdődött az okosparkolási rendszer kiépítése a megyeszékhelyen, amely az autósokat segíti abban, hogy szabad parkolóhelyet találjanak a projektbe bevont területeken. Az okosparkolási rendszer tehát segít megszüntetni a parkolóhelyek utáni felesleges keresgélést, ami végső soron a belvárosi forgalom csökkenéséhez és a levegőminőség javulásához járul hozzá.

A telepítés I. ütemében a Centrum parkoló és a Czinderi utca parkolóhelyei kaptak egy-egy speciális szenzort, amely érzékeli, hogy az adott helyen áll-e autó éppen. A telepítés II. ütemében további mintegy 460 parkolóhelyre építették be a szenzorokat a szakemberek a következő utcákban:

Jókai utca 35. mögötti zsákutca
Perczel utca
Lyceum utca
Munkácsy Mihály utca
Fürdő utca
Goldmark Károly utca
Bercsényi utca
Toldi Miklós utca
Gábor utca
Tímár utca
Felsőmalom utca
Király utca (Felsőmalom utca és Alsóhavi utca közti szakasz)
Jókai utca (Rákóczi úttól északra)
Váradi Antal utca
Eötvös utca
Dischka Győző utca
Zrínyi Miklós utca

A Centrum parkoló és a Czinderi utca parkolóhelyeinek foglaltságát már április elején nyomon lehetett követni a Parker (Smart Lynx) nevű, okostelefonokra telepíthető alkalmazásban – ez bővült most a II. ütemben telepített szenzorok által küldött adatokkal.

Az applikáció azon túl, hogy a felhasználókat mindig aktuális információkkal látja el a parkolóhelyek foglaltságát illetően, a beállításoktól függően mutatja a parkolási zónákat, a mozgáskorlátozott parkolóhelyeket, rakodóhelyeket vagy az elektromos töltőállomásokat. Navigációval segít a parkoló megközelítésében, illetve az applikációból a díjfizetést is egyszerűen kezdeményezhetjük. A Parker Android és IOS mobil operációs rendszerrel működő okostelefonra is ingyenesen letölthető.

A Biokom szerint a szenzorok túlnyomó többsége már a helyén van, de a parkoló autók miatt mintegy 30 darabot nem tudtak beépíteni a szakemberek a kijelölt helyekre – ezeknek az érzékelőknek a telepítését május 18-ára időzítették. Ezek a munkálatok már csak egy-egy parkolóhelyet fognak érinteni, lezárással, forgalomkorlátozással nem járnak. Az érintett helyeken a megállási tilalomra táblák figyelmeztetnek majd.