Címlap Baleset Egyre több az...

Egyre több az ostoba büntetőfékező – szigorítanák a büntetésüket

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi időkben egyre több figyelmet kapnak a büntetőfékezéses ügyek, amelyek kapcsán a Somogy Megyei Főügyészség helyettes szóvivője a saját szakmai gyakorlatában tapasztalt jellemző helyzetekről beszél az ügyészség új kisfilmjében, tudatosítva, hogy ezek a legtöbbször hirtelen indulatból elkövetett közúti manőverek bűncselekmények – írja az Infostart.

Mónok Andrea egyebek mellett azt emelte ki, hogy talán az utóbbi év bezártsága miatt az emberek sokkalta indulatosabbá, meggondolatlanabbá váltak a vezetésben is, így gyakoribbá vált az utakon az úgynevezett leckéztetés, ami szinte kivétel nélkül tetten érhető a büntetőfékezéses ügyekben. Türelmetlenebbek az emberek, másképp vezetnek, gyorsabban oda akarnak érni – sorolta a szakértő megjegyezve, hogy a büntetésfékezések jellemzően az autópályákon történnek.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a leckéztető sofőr rendszerint nem gondol bele abba, hogy nemcsak a saját életét, testi épségét veszélyezteti, hanem több más emberét is.

Ezért aztán örömteli, hogy minduntalan felhívják a közvélemény figyelmét arra, hogy a büntetőfékezés egy súlyos – veszélyeztetési – bűncselekmény, még abban az esetben is, ha nem történik sérülés, vagy anyagi kár.

Igenis, a joggyakorlatot arra kell terelni, hogy ezért ne egy „ejnye-bejnye” legyen a szankció, hanem „ugorjon” a jogosítvány,hogy valóban elgondolkodjon a tettein az elkövető

– fogalmazott Mónok Andrea.