Címlap Közélet Elektromos bu...

Elektromos buszokra cserélné a dízeleket Pécs

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményben számolt be az önkormányzat arról, hogy Brüsszelben tájékozódott az alpolgármester a különféle pályázati lehetőségekről. Cél az is, hogy mielőbb elektromos buszokhoz juthasson a város.

Az önkormányzat célja, hogy minden hazai és közvetlen brüsszeli elbírálású pályázati lehetőséget feltérképezzen a 2021-2027 közötti uniós pénzügyi ciklusban. Ennek érdekében vett részt Ruzsa Csaba alpolgármester és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. képviselője az „Energiahatékonyságot növelő beruházások finanszírozásához kapcsolódó befektetői fóruma” című rendezvényen. Ezt egyébént az Európai Unió Polgármestereinek Szövetsége szervezte meg.

A kétnapos konferencia során Pécs képviselői elsősorban az energiahatékony közösségi közlekedés és lakásfelújítás, valamint a klímavédelmi tervekkel kapcsolatos egyeztetéseken voltak ott.

A közösségi közlekedés kapcsán a pécsi küldöttség külön egyeztet az Európai Energiahatékonysági Alap képviselőivel annak érdekében, hogy a jelenlegi dízelbuszokat Pécs elektromos járművekre cserélhesse. A szakmai egyeztetések keretében az alap képviselői meghívást kaptak Pécsre, és még idén a városba látogatnak.

A brüsszeli találkozó zárásaként a felek közösen indítják útjára az európai városok energiahatékonysági fejlesztéseit támogató kezdeményezést, mely pénzügyi és szakmai támogatást biztosít a városok számára a 2021-2027-es pályázati ciklusra való felkészüléshez.

Pécs önkormányzatának célja, hogy több pályázatot is benyújtson ebben a témában, az első ilyen kiírása nyáron várható.