Címlap Balhé Tényleg gyere...

Tényleg gyerekeket vinnének az utcára a NAT ellen Pécsen?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Erőteljesen terjed ez a hír a pécsi közösségi oldalakon, ráadásul videóval. Mi most megmutatjuk a teljes felvételt, hogy könnyebb legyen dönteni. Még szavazni is lehet!

Az új Nemzeti Alaptantervről (NAT) rendeztek fórumot a napokban Pécsen. A szervezők szerint nem problémákat, hanem megoldásokat kereső beszélgetés volt a cél.

Mi most az ott elhangzottakkal nem foglalkozunk, de aki kíváncsi a szakmai részletekre, az a szervezők – Emberség Erejével Alapítvány – Facebook oldalán megtalálhatja az élő közvetítés videóit is.

Ezen a fórumon hangzott el az a sokak által kifogásolt gondolat, amely szerint „Lázít, diákokat, gyerekeket vonna be a TASZ-os a sztrájkba”. A témát a Magyar Nemzet is felkapta nem sokkal az esemény után, a cikkben pedig bemutattak egy videó részletet is. Ezen arról beszél Zeller Judit, a TASZ pécsi munkatársa és a pécsi jogi kar adjunktusa, hogy a gyerekeket is be lehet vonni a tiltakozásba: írhatnak az iskolai újságba, ott lehetnek a tanáraik mellett.

A Pécs Aktuál kíváncsi volt a teljes képre is, ezért most megmutatjuk a teljes beszédet, ami megelőzte ezt a részt. Amikor megkapta a mikrofont, akkor Zeller Judit röviden beszélt arról, hogy elsősorban a megegyezésre kell törekedni, illetve a szakértői párbeszédre, egyeztetésekre bármeddig is tartson. Majd a beszéde nagyobbik felét szentelte annak a témának, hogy mi van akkor, ha ez a megegyezés nem sikerül. Ez esetben ugyanis vannak más módszerek is – tette hozzá.

Így szól tehát a teljes gondolat (a gyerekekre vonatkozó rész az 5. percnél kezdődik):

Szavazzon:

Sztrájkolni hívta a gyerekeket, vagy nem?

A miniszter szerint hazafias a NAT

A megújult Nemzeti alaptanterv egyszerre 21. századi, gyermekközpontú és hazafias szemléletű dokumentum – mondta Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere.

A miniszter bejelentette, hogy elkészültek és az Oktatási Hivatal honlapján elérhetők a módosított Nemzeti alaptantervhez kapcsolódó kerettantervek.

Kásler Miklós újságírók előtt kiemelte: „a megújult NAT szakmai konszenzus alapján, hosszas társadalmi, szakmai egyeztetést követően nyerte el végleges formáját”.

Szavazzon:

Egyetért a miniszterrel? 21. századi, gyermekközpontú és hazafias a NAT?

Pécsen „észrevehető sztrájk lesz”

Nagy Erzsébet (Zeller Judit mellett piros pólóban), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője árulta el a fórumon, hogy „észrevehető sztrájkot” szerveznek, de nem megy könnyen. Azt is elmondta, hogy „meg fogják állítani a munkát” az iskolákban (ami nem sztrájk lesz), de hogy pontosan hogyan és mivel, azt március 2-ig nem mondhatja el. Ekkor azonban a PDSZ közösségi oldalán lesz a nagy bejelentés a részletekről.