Címlap Vélemény „Hagyom...

„Hagyományos eredmény állt vissza tavaly ősszel.”

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jobboldali vendégszerzőnk rövid elemzésében rámutat arra, hogy szerinte milyen csapdahelyzeteket érdemes elkerülni a politikusoknak Pécsett, illetve, hogy milyen veszélyekkel kell számolniuk a szereplőknek.

Visszaállt a hagyományos eredmény Pécsett

A tavalyi októberi választásoknak sok olvasatát lehetett már megismerni az elmúlt 4 hónapban. Én most Baranya megyére és azon belül is elsősorban Pécsre szeretnék koncentrálni, valamint arra, hogy 2010 kiemelkedő jobboldali eredményei után, hogyan is állt vissza a hagyományos eredmény tavaly ősszel.

2010-ben a Fidesz-KDNP mindent vitt. Országgyűlési választókerületeket, megyei közgyűléseket és a települési önkormányzatok vezetését is átvette. Ennek az eredménynek sok oka van, ezt nem is kívánom most kifejteni, ez már történelem. Sokkal érdekesebb, hogy elsősorban Pécs tekintetében mennyire példaértékűen működött a centrális erőtér, mely 2010-ben alakult ki az egész országban.

2014-ben az országgyűlési választásokon viszont már az alábbi szoros eredmények születtek a két Pécset érintő választókerületben:

Baranya 1. (részvétel: 63,43%)

  • Csizi Péter 37,19% (18.855 szavazat)
  • Dr. Tóth Bertalan  32,95% 16.706 (szavazat)
  • Németh Zsolt Jobbik 16,53% 8379 szavazat

Baranya 2. (részvétel: 60,59%)

  • Dr. Hoppál Péter 36,27% 17.413 szavazat
  • Dr. Szakács László 31,94% 15.334 szavazat
  • Gyimesi Gábor Jenő JOBBIK 20.68 % 9 931 szavazat

A centrális erőtér megbukott Pécsett

A fenti számokból már könnyedén kiolvasható, hogy mi volt a centrális erőtér lényege.

A néppárti Fidesz a centrumba helyezkedve, hosszú évek alatt professzionálissá vált mozgósítási módszerével maximalizálva a szavazatait; a legkevésbé esélyes körzetekben is képes volt arra, hogy a képviselői mandátumot megszerezze.

A 2018-as választások előtt viszont a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás már egy pillanatra felvillantotta, hogy az elmúlt években megszokott módszertan nem feltétlenül működik már. Az ellenzéki pártok, mondjuk ki őszintén, alkalmatlansága viszont újabb kétharmados Fidesz-KDNP többséget eredményezett a 2018-as választáson.

Viszont Pécsett más volt a helyzet. A legesélyesebb ellenzéki jelölt mítosza Baranya 1-ben valamilyen furcsa okból kifolyólag működött.

  • Dr. Mellár Tamás Független 21 988 szavazat (39.26%)
  • Csizi Péter FIDESZ, KDNP 20 702 szavazat (36.97%)
  • Fogarasi Gábor JOBBIK 7 887 szavazat (14.08%)

Miközben Hoppál Péter Baranya 2. számú választókerületét magabiztosan hozta 40,11%-al a centrális erőtérnek köszönhetően, aközben Csizi Péter egy nagyon szűk vereséget szenvedett a magát függetlennek valló, azóta a Párbeszéd nevű mikropárt parlamenti frakciójában politizáló Mellár Tamástól.

A fenti számok és a 2014-es eredményeket összehasonlítva láthatjuk, hogy a Jobbik szavazatszámai megjelentek Mellár Tamás mellet ezzel írva felül a centrális erőtér logikáját.

Szűk győzelem volt, de azért nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy előrevetítse: milyen nehéz választási megmérettetés elé néz a pécsi polgári oldal 2019 októberében.

Erdőégetés vs. vitatható pécsiség

Az ellenzék startégiája pedig működött is. Sőt, véleményem szerint még ők sem merték azt gondolni, hogy ilyen nagyarányú győzelmet aratnak a tavalyi önkormányzati választáson.

A két oldal jelöltjeinek esélyeit így utólag már könnyű lenne bírálni, ezért nem is teszem, de úgy tűnik, az ellenzéki kampány-narratíva, és az, hogy

egy vitatható pécsiségű jelöltet sikerült az újra egyesült jobboldalnak csatasorba állítani, jobban hatott a választók érzelmeire, mint az erdőégetéssel kapcsolatos üzenete a polgári oldanak.

Az tény a választási eredmények alapján, hogy a nemzeti oldal minden potenciális választóját sikeresen elvitte az urnák elé, de ez, ahogy 2014-ben, úgy most is egy 40% körüli eredményre volt elég, ami jelen esetben elég csúnya vereséget eredményezett.

Viták nélkül nem lesz győzelem

Úgy gondolom, hogy a kampányszakértők által nem érzett és a közvélemény-kutatásaik által ki nem mutatott protesztszavazatok nélkül nem lett volna ilyen nagy a különbség, és ez reményt is adhat 2024-re polgári erőknek. Persze csak akkor, ha a kampányban egyedül választási programmal rendelkező Péterffy Attila a propagandakommunikáción kívül mást nem fog tudni felmutatni a következő években. Mert ha nem, akkor akik most reménnyel telve rá szavaztak, nagyon hamar el fognak tűnni az őt támogatók közül.

Viszont fontos, hogy aki 2024-ben meg szeretné nyerni a választást Pécs városában, törekednie kell arra, hogy ne szoruljon be abba a kommunikációs csapdába, hogy csak a saját táborával folytat párbeszédet és csak a saját táborának tetsző vitákat folytat le. Ez ebben a városban kevés lesz.