Címlap Hírek Így változott...

Így változott meg a Centrum-parkoló körül a forgalmi rend

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából „A belváros észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése” tárgyú projekt keretében az október 5-ei héten módosítások lépnek életbe a Nagy Lajos király útja (6. sz. főút) állandó forgalmi rendjében. A Nagy Lajos király útja – Bajcsy-Zsilinszky utca csomópont környezetében számos beavatkozás történt és történik, amelyek jelentősen megváltoztatják a terület közlekedési viszonyait - olvasható a Pécsi Önkormányzat közleményéből.

A Bajcsy-Zsilinszky utca teljes hosszán kerékpársáv került kialakításra, így az már biztonsággal használható. A Centrum parkoló átépítésének I. üteme megvalósult, a parkoló déli része átadásra került, amelyet követően megkezdődött a II. ütem új parkolóinak kialakítása.

A három projekt tervezése során a közlekedés-tervező szakemberek megvizsgálták a környék utcáinak forgalmát, azokat modellezték és meghatározták az egyes utcák és sávok terheltségét.

A Nagy Lajos király útja belvárosi szakasza jelentős forgalmat bonyolít le, így annak fejlesztése feltétlenül fontos volt. A Bajcsy-Zsilinszky utcai csomópontban történő torlódásoknak 2 oka volt:

  • A nyugati irányból (Uránváros felől) érkező autósok a jobbra történő kanyarodáskor (a Vásárcsarnok felé) a zebra zöld jelzése miatt az elfordulás korlátozott volt, így az visszatorlasztotta a forgalmat, csúcsidőben akár a Szabadság utcáig.
  • A Bajcsy-Zsilinszky utca déli irányából érkező autóbuszok a Nagy Lajos király útja nyugati irányba történő elfordulása nehézkes volt a sávban feltorlódott gépjárművek miatt.

Annak érdekében, hogy a fenti probléma megoldásra kerüljön, az alábbi fejlesztések valósultak meg:

  • A Bajcsy-Zsilinszky utca felől megszüntetésre került a Centrum parkoló bejárata, így az utca forgalma jelentősen csökkent. Az új forgalmi rend miatt lehetőség nyílt az utcában kerékpársávok kialakítására, amelyek révén egy új kerékpáros tengely jött létre az Ipar utca és a Kossuth tér között.
  • A Bajcsy-Zsilinszky utca (Centrum parkoló keleti behajtó megszüntetése miatt) forgalom csökkentése érdekében a Nagy Lajos király utcában nyugat felől érkező autósok nem kanyarodhatnak be balra a Bajcsy-Zsilinszky utcába, a továbbiakban a kanyarodósáv helyén lehet egyenesen a 6. sz főúton tovább haladni.
  • A megszüntetett kanyarodósáv miatt lehetőség nyílt arra, hogy a Vásárcsarnok irányába történő kanyarodás önálló sávot kapjon, így az a továbbiakban nem torlasztja vissza a forgalmat. A módosítás miatt feltétlenül fontos, hogy a gépjárművezetők ne rutinból vezessenek a környéken, mert a sávok átrendezésre kerültek és sávelhúzás is kialakításra került.
  • A Vásárcsarnok irányából érkezők a csomópontban jobbra tudnak kanyarodni, egyenesen és balra kizárólag csak a buszok közlekedhetnek.
  • A Bajcsy-Zsilinszky utcában a Kossuth tér felől érkezőket a továbbiakban egy sáv fogadja, amelyből egyenesen és jobbra lehet haladni. Feltétlenül fontos, hogy a jobbra kanyarodás során az út jobb oldalán haladó kerékpárosoknak elsőbbségük van, így jobbra kanyarodáskor kiemelten kell figyelni a kerékpársávon érkezőket.

A Bajcsy-Zsilinszky utcai kereszteződés miatt több más beavatkozást is eszközölni kellett, hogy a megszüntetésre kerülő közlekedési irányok pótlása megtörténjen:

  • A Nagy Lajos király utcában nyugati irányból (Uránváros felől érkezőknek) új kanyarodósáv létesült, amelynek révén a Centrum parkoló megközelítése így közvetlenül megoldódott.
  • A Jókai utcai csomópontban ismét elérhető lesz a balra kanyarodás lehetősége a nyugati irányból (Uránváros felől érkezők számára), így a Szabadság út mellett ebből az irányból is megközelíthető a Belváros.

Fentiek alapján az új forgalmi rend nagyobb forgalomáteresztő képességet biztosít a város egyik legforgalmasabb csomópontjában, továbbá a kerékpárosok is biztonsággal tudnak majd közlekedni észak-déli irányban – derül ki a közleményből.

Csomópontokat érintő konkrét változások:

1, Jókai utca – Nagy Lajos király útja kereszteződésben a balra kanyarodás lehetőségének biztosítása

A Jókai utcai csomópont forgalmi rendje megváltozik: Uránváros irányából érkező forgalom számára ismételten biztosított lesz a balra kanyarodás a Jókai utca irányába, emiatt a burkolati jeleket átfestik, illetve változni fog a jelzőlámpa programozása.

2, Centrum parkoló – Nagy Lajos király útja felőli útcsatlakozásában új közlekedési rend

Megváltozik a forgalmi rend a Centrum parkoló déli oldali útcsatlakozásában az alábbiak szerint: megmarad az Árkád irányából érkezőknek a behajtás lehetősége, valamint Uránváros irányába a kihajtás lehetősége, azonban az Uránváros irányából érkező forgalom számára is biztosított lesz a balra kanyarodás lehetősége a Centrum parkoló bejáratához. A változások miatt burkolati jelek átfestésére kerül sor.

3, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Nagy Lajos király útja csomópont keresztezése kerékpáros nyomokkal

A Bajcsy-Zsilinszky utca – Nagy Lajos király útja csomópontban az észak – déli tengely mentén kerékpáros csomóponti átvezetés burkolati jeleit festik fel, továbbá módosul a jelzőlámpa programja.

4, Új jobbra kanyarodó sáv a Bajcsy-Zsilinszky utca – Ipar utca csomópontban

A Bajcsy-Zsilinszky utca – Nagy Lajos király útja kereszteződésben Uránváros irányából megszűnik a balra kanyarodás lehetősége. A Nagy Lajos király útján a két egyenes irány mellett új jobbra kanyarodó sáv kerül kialakításra. A beavatkozás miatt a teljes csomópontban átfestésre kerülnek a burkolati jelek.

5, Új buszsáv létesül a Bajcsy-Zsilinszky utca – Ipar utca csomópontban

A Bajcsy-Zsilinszky utca Nagy Lajos király útjától délre található szakaszán a Vásárcsarnok irányából érkezők járművek kizárólag jobbra kanyarodhatnak. Egyenesen, illetve balra a buszok új buszsávon haladhatnak tovább, ahol a kerékpárosok a buszsávon kijelölve kerülnek átvezetésre a Belváros irányába.