Címlap Balhé Egy darabig e...

Egy darabig elfelejthetjük a gyereksportokat Pécsen?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy ideig jobb, ha elfelejtjük az iskolákban végzett sportolási lehetőségeket, ugyanis a legújabb kormányrendelet megtiltja, hogy a köznevelési és szakképzési intézmények tornatermeiben „idegenek” tartózkodjanak. A pécsi szülők fel vannak háborodva, a sportegyesületek soha nem látott krízissel kell, hogy szembenézzenek.  

Október elsejétől lépett érvénybe a 431/2020. (IX. 18.) kormányrendelet, amelynek az ötödik paragrafusa kimondja, hogy a köznevelési és szakképzési intézmény területére csakis az ott foglalkoztatott személyek, a tanulók, illetve egy fő kísérő nagykorú léphet be. Vagyis októbertől csakis azok a sportfoglalkozások tarthatóak meg, amelyeken az ott tanulók és az intézményekben foglalkoztatott személyek vesznek részt.

Ezzel ellehetetlenülnek a tornatermekben végzett sporttevékenységek, a termeket bérlő egyesületek ugyanis kiszorulnak az iskolákból.

A Pécsi Tankerületi Központ iskoláiban szeptemberben úgy indult a félév, hogy előírták a fertőtlenítőszeres takarítást a bérlő sportkluboknak. Ezt a rendelkezést október elsejével felülírta az újabb kormányrendelet. Kivételt képeznek ez alól a rendelkezés alól a tankerülethez tartozó külön sportegységek, mint a Nevkó, a Kodály Zoltán Gimnázium Sportcsarnoka, és a pécsváradi Városi Sportcsarnok.

Páva Péter, tankerületi igazgató a Pécs Aktuál megkeresésére úgy reagált, hogy a kormányrendelet értelmében azok az egyesületek, akik eddig edzéseket tartottak az intézményekben, átmenetileg nem folytathatják az iskolákban a tevékenységüket. Ennek az az oka, hogy az egyesületi edzéseken gyakran különböző iskolákba járó tanulók vannak együtt, a sportág jellegétől függően gyakran szoros kontaktusban, és a résztvevők kívülről bevihetik a járványt az iskolaépületekbe.

– Jelen helyzetben elsődleges a járvány legyőzése és a védekezés, ezért fontos, hogy ne tegyük ki ennek a kockázatnak az intézményeket és azok diákjait, tanárait – mondja Páva Péter.

Az intézkedés miatt a Pécsi Tankerületi Központ csaknem kilenc sportklubbal nem kötött új, illetve szünetelteti a meglevő terembérleti szerződést.

 Az áldatlan helyzet ellen petíciót is indítottak már a szülők, amivel a „logikátlan és át nem gondolt döntés” megszüntetése a céljuk. A petíciót eddig közel ötezren írták alá.

– A rendelkezés a kézlabdán, röplabdán, és a kosárlabdán kívül a küzdősportokat, a ritmikus és táncsportokat is jelentősen és hátrányosan érinti. Nincs hely, ahol az edzéseket megtarthatják, mert a rendszer maga az iskolai tornatermek kihasználtságára épül. Hárman indítottuk a petíciót, amelyet eddig közel ötezren írtak alá. Reméljük rövid átmenet lesz ez a rendelkezés, aminek nincs hosszú távú hatása a gyermekeink sportjövőjére és egészséges életmódjára – árulták el megkeresésünkre a petíciót indító édesanyák.