Címlap Közlekedés Jó pár millió...

Jó pár millióba került az utak menti vármegyetáblák cseréje

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 36 millió forintba került az utak menti vármegyetáblák cseréje – derült ki egy közérdekű adatigénylés során.

Az Átlátszó a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez fordult, hogy megtudják, mennyibe került a több száz megyetábla cseréje. Az állami cég azt válaszolta, hogy az általuk kezelt közúthálózaton összesen 589 darab táblát cseréltek ki a vármegyésítés miatt, amelynek teljes összköltsége bruttó 36 397 673 forint volt.

Igaz, ebben nincs benne az ország összes közúti vármegyetáblája, ugyanis tavaly szeptember 1. óta az autópályákat már nem a Magyar Közút, hanem különböző koncessziós társaságok kezelik, a sztrádákon pedig még több mint száz megyetáblát kellett kicserélni. A Napi.hu azt írta, országosan összesen 714 jelzőtáblát módosítottak a megyék átnevezése miatt.

Mellár Tamás pécsi politikus még május végén, közel fél évvel a megyék vármegyékre való átnevezése után kérdezett rá Gulyás Gergelynél a névváltás miatt szükséges valamennyi kiadás végösszegére. A tárcavezető helyettese azt válaszolta Mellárnak, hogy a névcsere még nem valósult meg teljeskörűen minden területen, ezért „az átnevezéssel összefüggésben keletkező kiadások pontos összege csak később lesz meghatározható”.

(Borítóképünk illusztráció, screenshot, forrás: nool.hu)