Címlap Közlekedés Ki nem találn...

Ki nem találná, hogy mennyivel hasít a világ leggyorsabb vonata!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kínában bemutatták világ leggyorsabb vonatát, ami elektromágneses technológiával képes a föld felett lebegve közlekedni – írja a 444 a CNN alapján.

A lap szerint az állami kézben lévő China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) által fejlesztett vonat akár 600 km/h-val is tud menni, ami a világ leggyorsabb vonatává teszi a modellt. Csingtao városában mutatták be a vonatot, amely úgynevezett maglev, azaz magnetic levitation technológiával működik, ez mágneses lebegést jelent. A lebegést az elektromágneses erő idézi elő, amelynek segítségével a vonat képes siklani a sín felett.

Liang Csienjing, a fejlesztés igazgatója a kínai állami médiának elmondta, hogy a vonat a gyorsaságán kívül még alacsony hangszennyezésével is kitűnik, és a többi gyorsvonatnál kevesebb karbantartást igényel.

Kínában prioritás a nagy sebességű vonathálózat állandó fejlesztése. Évente lehet olvasni újabb és újabb fejlesztésekről, amelyek előreviszik ezt az iparágat. 2019 óta várja a nagyközönség ezt a szupergyors repülő vonatot, amelynek célja, hogy betöltse a 350 km/h-ás sebességgel közlekedő nagy sebességű vonatok és a repülők közötti, sebességbeli űrt. Viszont egy dolog még kell az új vonat elterjedéséhez: Kínában egyelőre nem épült ki hosszabb maglev sínrendszer. Jelenleg egy ilyen működő vonal van, ami összeköti a sanghaji repülőteret a várossal.

(Fotó: Barcroft Media/Getty Images)