Címlap Közlekedés Már biztos: v...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folytatódik a KRESZ megújításának előkészítése, a projekten félszáz szakmai, érdekképviseleti, tudományos, közigazgatási és civil szervezet dolgozik. A javaslatok között szerepel a gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tétele, valamint a közlekedésoktatás bevezetése az általános iskolákban – írja az Index.

Kétnapos szakmai fórumon vitatja meg a KRESZ megújítását az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), amely a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft.-vel egyeztet az ügyben.

A megbeszélés keretében ötven szakmai, érdekképviseleti, tudományos, közigazgatási és civil szervezet bevonásával mérik fel a közúti közlekedésben részt vevő hivatásos vagy civil szereplők elvárásait, gyűjtik össze a tudományos, szakmai vagy érdekképviseleti szervezetek javaslatait, valamint azonosítják a főbb problémaköröket.

A lap szerint az ÉKM a korábbiakban 12 szakmai szervezettől 381 javaslatot gyűjtött össze, amelyek mintegy harmada koncepcionális alapokat érintett. Ez világossá tette, hogy a szabályozás átfogó megújítására van szükség.

A minisztérium közölte, a megújításra tett javaslatok között szerepel

A KIJELÖLT GYALOGÁTKELŐHELYEK BIZTONSÁGOSABBÁ TÉTELE, VALAMINT A JÁRMŰVEKRE VONATKOZÓ MŰSZAKI SZABÁLYOK FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ÉS AKTUALIZÁLÁSÁNAK KÉRDÉSE.

Szó esett arról is, hogy a közlekedésre való felkészítésben a gépjárműoktatás mellett

NAGYOBB HANGSÚLYT KELLENE KAPNIA A KÖZLEKEDÉSOKTATÁSNAK és a NEVELÉSNEk MÁR AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN IS.

A minisztérium úgy fogalmazott, hogy a KRESZ az állampolgárok körében legismertebb és legtöbbször alkalmazott jogszabály, ezért kiemelten fontos, hogy a megújításakor olyan gyakorlatias szabályozás szülessen, amelynek középpontjában a biztonságos közlekedés áll, és amely növeli a közlekedésben részt vevők szabálykövető magatartását.