Címlap Közlekedés Modern, büfék...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hamarosan modernebb és kényelmesebb kocsikkal utazhatunk: az InterCity vonatok egységesen a Mecsek IC elnevezést kapják, és első osztályú prémium- és bisztrószakasszal ellátott IC+ kocsik is közlekednek a pécsi vasútvonalakon.

A MÁV közlése szerint az InterCity-kben első osztályú prémium- és bisztrószakasszal ellátott IC+ kocsik is közlekednek a jelenlegi első osztályú IC-kocsik helyett. Havonta 150-270 ezer utas veszi igénybe a pécsi IC-ket, így számukra is jelentős előrelépés, hogy megjelenik a bisztrószolgáltatás.

A pénteki és vasárnapi csúcsforgalmi időszakokban az IC+ kocsik mellett a jelenlegi,  1. osztályú kocsi is közlekedni fog egyes nagy utasforgalmú IC-vonatokban.

A 40-es Budapest—Pusztaszabolcs—Pécs vonalat érintő (még nem említett) változások:

  • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
  • Feltételes megállási rendet vezetbe a vasúttársaság a Sáregres, Belecska, Szárazd, Regöly, Dúzs és Csibrák megállóhelyeken.

A 60-as Szombathely―Nagykanizsa―Pécs vonalat érintő változások:

  • A jelenleg Gyékényesről 4:27-kor induló, Nagykanizsára közlekedő (8569-es és 18569-es) vonatokat 8569-es számú voatként összevonja a vasúttársaság, Gyékényesről 4:30 kor indul.
  • Feltételes megállási rendet vezet be a vasúttársaság Zákány megállóhelyen.

65-ös Pécs―Villány―Magyarbóly―Pélmonostor (Beli Manastir) vonalat érintő:

  • Pécs és Pélmonostor (Beli Manastir) között 3 pár kishatárforgalmi vonat helyett újból 4 pár közlekedik.
  • A Pécsről 14:50-kor induló (8116-os) vonat Pélmonostorra (Beli Manastir) 16:12-kor érkezik.
  • A Pélmonostorról (Beli Manastir) 17:43-kor induló (8133-as) vonat Pécsre 19:07-kor érkezik.

A fel nem sorolt baranyai vonalakon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

A változások a december 11-től hatályos vasúti menetrend kapcsán lépnek életbe. A további tudnivalókról az alábbi videó tájékoztat (Vitézy Dávid természetesen a felvétel elkészülte után mondott le közlekedésért felelős államtitkári posztjáról):

(Fotó: MÁV)