Címlap Közlekedés Nem kell fize...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ingyenes lesz a parkolás mindkét pécsi díjzónában december 24-től január 2-ig, így a belvárosban is. Az önkormányzat szerint a frissen kiépített okosparkolási rendszer – amelynek éppen most zajlik a próbaüzeme – gondoskodik arról, hogy ne legyenek fennakadások.

Az év végi ünnepi időszakban nem kell fizetni Pécsett a parkolásért, mndkét díjzónában december 24-től lesz ingyenes a parkolás. A kedvezménnyel egészen január 2-án reggel 8 óráig élhetnek a pécsiek és az ide látogatók.

Már zajlik az okosparkolás próbaüzeme

A legforgalmasabb belvárosi utcákban kiépült a pécsi okosparkolási rendszer, amelyet információs táblákkal is elláttak – ezeknek éppen most zajlik a próbaüzeme. A négy tábla a belvárosi szabad parkolóhelyek számáról ad valós idejű információt a közlekedőknek. Ezzel őket felesleges keresgéléstől, a város levegőjét pedig szükségtelen károsanyag-kibocsátástól kíméli meg.

A teljes rendszer kiépítése márciusban kezdődött meg, a belváros nem forgalomcsillapított övezeteiben három ütemben összesen 709 darab szenzort telepítettek. Ezek révén az autósok egy telefonos applikáció segítségével láthatják, hogy pontosan mely parkolóhelyek szabadok az érintett utcákban.

A fejlesztés legújabb üteme kiegészítő információt szolgáltat az autósoknak, hiszen az információs tábla csak a szabad parkolóhelyek számát mutatja, a pontos helyüket nem. A kijelzés két színben történik, ha nincs szabad parkolóhely, akkor piros nullával, ha van, akkor zöld számmal. A táblák a Nagy Lajos király útja és a Centrum parkoló csatlakozásnál, a Rákóczi út és a Váradi Antal utca találkozásánál, valamint a Hal tér-Rákóczi út kereszteződésnél, továbbá a Felsőmalom utca és a 6-os út kereszteződésében találhatók.