Címlap Közlekedés Nyolc állomás...

Nyolc állomáson néha nem állnak meg a vonatok Pécs és Gyékényes között

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőtől a Gyékényes–Pécs-vonal nyolc megállóhelyén előre jelezni kell a leszállási szándékot a vonatokon. A társaság közlése szerint ezzel az intézkedéssel üzemanyagot takarít meg a MÁV és pontosabbak lehetnek a vonatok.

Jelezni kell a leszállási szándékot

Május 17-től a Gyékényes–Pécs-vonal Somogyudvarhely, Bélavár, Barcs felső, Kisdobsza, Nemeske, Molvány, Nagypeterd és Szentdénes megállóhelyein a személyszállító vonatok csak abban az esetben állnak meg, ha van felszálló utas vagy a leszállási szándékot időben jelezték. Ezek főként olyan alacsony utasforgalmú megállóhelyek, amelyeknél előfordulhat, hogy egyes időszakokban nincs fel- vagy leszálló utas.

Fejlesztések zajlanak

A MÁV-START a Dunántúlon április 11-től jelentős menetrendi fejlesztéseket hajtott végre a Szombathely–Pécs-útvonalon. Az akkor bevezetett Pannónia InterRégió járatok alacsonypadlós Desiro motorvonatokból állnak, amelyeket már leszállásjelzésre alkalmas kivitelben gyártottak.

A leszállásjelző nyomógombok az ajtólapok belső oldalán, a visszajelző lámpák az utastérben elhelyezett mennyezeti kijelzőkön találhatók.

A vonatok a feltételes megállóhelyeken minden esetben megállnak, amennyiben a peronon vonatra várakozó személy tartózkodik, vagy a mozdonyvezető nem tudja kétséget kizáróan megállapítani, hogy nincs le- vagy felszállni szándékozó utas, illetve a szerelvényen a leszállásjelző berendezés meghibásodik vagy nincs telepítve.

Javul a menetidő

A feltételes megállás bevezetésével egy-egy – fel- vagy leszálló utas hiányában – kihagyott megállóhellyel másfél perc körüli menetidő takarítható meg, így jobban tudják tartani a menetrendeket a vonatok. A bevezetést követően javul az energiahatékonyság, azaz csökken a gázolajfogyasztás is, mert álló helyzetből kevesebbszer kell újraindulni és felgyorsulni a vonatokkal.

A feltételes megállások bevezetéséről az érintett megállóhelyeken és járatokon tájékoztató táblákkal, hirdetményekkel, valamint a vonatokon, azok útvonalának állomásain hangos utastájékoztatással is felhívják az utasok figyelmét. A vasúttársaság arra kéri az utasokat, hogy a megállóhelyekre érkezés előtt időben jelezzék a leszállási szándékukat, illetve a peronokon olyan helyre álljanak, hogy a mozdonyvezető távolról is észlelhesse.

Betarthatóbb menetrend

A Pécs–Gyékényes-vonalon az ideiglenes sebességkorlátozások megszüntetésén is dolgozik a vasúttársaság, hogy a menetrend betarthatóbb legyen. A Barcs–Babócsa és a Babócsa–Vízvár közötti szakaszokon jelenleg is karbantartási munkálatok zajlanak, összesen közel ötszáz új vasbetonaljat építenek be a pályába. A következő fázisban síncsiszolást és gépi vágányszabályozást végeznek majd el ezeken a vonalrészeken, így összesen 2,4 kilométeren állíthatják vissza az eredeti 80 km/órás pályasebességet – várhatóan idén nyáron.