Címlap Közlekedés Továbbra sinc...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tüke Busz Zrt. menedzsmentje a mai napon folytatta a bértárgyalást a társaságnál működő érdekképviseleti szervekkel, így a Független Demokratikus Szakszervezettel és a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezettel.

A Tüke Busz az idei évre szóló, újabb konstruktív, a munkavállalók érdekeire figyelemmel összeállított bérmegállapodás aláírására kérte a szakszervezeteket, és tájékoztatta őket a társaság január 1-ig visszamenőleges hatályú javaslatcsomagjáról.

A társaság vezetősége ismertette néhány, a közösségi közlekedési ágazatban megvalósuló 2024. évi bérfejlesztés mértékét, amely a Kaposvári Közlekedési Kft. esetében bruttó 13%, a Budapesti Közlekedési Vállalatnál bruttó 12,5 %, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-nél bruttó 15%, a Volánbusz Zrt.-nél 17%-ot jelent.

A társaság menedzsmentje a mai napon az autóbusz-vezetői állomány részére bruttó 18%-os alapórabér fejlesztési javaslatot tett, a forgalmi terület további munkatársai részére átlagosan bruttó 15%-os, (differenciáltan 12%-18% közötti) keresetfejlesztésre tett ajánlatot. A társaság vezetői állományában maximum bruttó 10% (a vezérigazgató esetében garantáltan 0%), míg a cég további munkavállalói esetében differenciálás nélküli, bruttó 15%-os bérnövekedés valósulna meg.

A cég tájékoztatása szerint a társaság fenntartotta az előző bértárgyaláson az autóbusz-vezetői menetjegy-értékesítés után járó jegyeladási pótlékra, a hűségjutalom számítási módjára, a formaruha juttatásra, az üzemanyag megtakarítás adómentes térítés növekedésére tett javaslatát, amely a Tüke Busz Zrt. mai bérajánlatával együtt az autóbusz-vezetők esetében összesen bruttó 19,3%-os keresetfejlesztést jelentene.

A társaság fenti javaslatát a Független Demokratikus Szakszervezet képviselői támogatták és elfogadták, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet képviselői az ajánlatot elutasították. A Tüke Busz Zrt. szerint a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet álláspontja érthetetlen és elfogadhatatlan, hiszen az ágazatban a Tüke Busz Zrt. ajánlatától lényegesen kedvezőtlenebb, alacsonyabb bérfejlesztésekről született megállapodás.

Az egyeztetések a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet képviselőivel a jövő héten kollektív munkaügyi vitával folytatódnak.