Címlap Balhé Tragikusan né...

Tragikusan néz ki a „rekreációs központ” – Hova tűnt több mint 1,3 milliárd Szigetváron?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos beruházás, fejlesztés ragadt be, vagy sikerült félre Szigetváron az utóbbi időben a helyiek szerint, akik most az úgynevezett „gyógyhely”, vagyis Rekreációs Központ miatt csóválják a fejüket, noha annak elkészültéről büszkén számolt be Vass Péter, a város polgármestere tavaly év végén. Akkor azt mondta a városvezető: a központ idén tavasszal megnyílik, mert folyamatban van a használatbavételi engedély beszerzése, mivel az ingatlan műszaki átvátele is megtörtént már és a Központ biztonságosan használható.

Részlet a műszaki átadás-átvétel decemberi jegyzőkönyvéből / A kép nagyítható kattintással

Szigetváron azonban nincs mindenki elragadtatva a parktól. Dr. Barka Tamás ismert helyi ügyvéd például egy videóban megmutatva kritizálta a központot, ami a felvételei alapján tényleg tragikusan néz ki:


A szigetvári Rekrációs Központ most így néz ki:


Eredetileg azonban ezek voltak a hivatalos látványtervek:


Több mint egymilliárdba került

Lapunk úgy tudja, eredetileg körülbelül 600 millió forintot nyert a város a parkra csaknem tíz éve, végül valamivel több mint 400 millióból indult meg a kivitelezés 2019-2020-ban. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt, le kellett állítani a munkákat egy időre. Bár több hivatalos szakvélemény szerint a komplexum addigra 75%-os készültségben állt, az önkormányzat ezt vitatta, kirúgta a kivitelezőt, és újjal szerződött le. Végül sikerült ráemelést is elérniük a kormányál, így összességében 1,3 milliárd forint állt rendelkezésre a rekreációs központra.

Inforációink szerint a projektet övező gyanús körülményeket már az Integritás Hatóság is vizsgálja, az előző kivitelező pedig több száz milliós kártérítést kaphat,

ha a bíróságon úgy zárul le a vitás ügy, ahogy arra számítani lehet. (A bírósági ügyet ugyanis több hosszas és alapos nyomozás előzte meg – tudtuk meg.)

Vass Péter magyarázkodik

Szigetvár polgármestere írásban is reagált a Rekreációs Központot ért kritikákra, és tulajdonképpen meg is erősítette azokat. Vass Péter azt írta egyebek mellett, hogy

„a videón látható valamennyi hibát, hibákat a kivitelező elismerte és mindegyik hiányosságot ki fogja javítani akkor, ha legalább 15 fok hőmérséklet lesz hosszú távon.”

A polgármester teljes magyarázata itt látható:

A kép nagyítható kattintással