Címlap Krimi 50 éve történ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A borzasztó történet eddig nem látott részletei a közelmúltban jelentek meg Dulai Péter „Amiért halál jár” című könyvében. Ez a kötet 19 olyan magyarországi bűnügyet mutat be, amelyek végső lezárásában a kötél játszotta a főszerepet. A szerző kriminalista, bűnügyi újságíró, dokumentarista szemlélettel, már-már hűvös távolságtartással mutatja be a korabeli dokumentumokból kiolvasható tényeket és következtetéseket, összefoglalva a több száz oldalas dossziék lényegét.

A biszexuális Nyéki Oszkárnak pedofil hajlamai is voltak. A tettyei kutyafuttató felett, az erdőben gyilkolt 1974. május 10-én.

„Az járt a fejében, hogy ha találkozik egy a fantáziáiban szereplő kislánnyal, bokrok közé vonszolja, és megteszi, amire már annyiszor gondolt” – olvasható a könyvben, amely sokat idéz a rendőrségi nyomozati anyagból.

A gyilkosság nagy felháborodást váltott ki, a rendőrség 3 ezer embert hallgatott ki, ami nem hozott eredményt. A gyilkost öt hónapig keresték, élettársa dobta fel, akinek bevallotta a gyilkosságot.

Nyéki Oszkár 23 éves a gyilkosság elkövetésekor, alkoholista volt, pár korsó sör, némi kevert és konyak volt a „napi menü”. Vagy dolgozott, vagy nem, de amikor volt munkája, nem jött rá panasz, tisztelettudó, de zárkózott figurának ismerték. Az őt később vizsgáló elmeorvos-szakértők biszexuálisként, perverzként jellemezték. Barátnői szerint valami nem stimmelt vele, fura dolgokat kért az ágyban. Erről ő maga azt vallotta, hogy nem sokkal a Tettyén történtek előtt kezdett el 10–12 éves lányokra gondolni, ekkor jelentek meg a fejében a pedofil fantáziaképek. Arra gondolt, hogy „kislányt fog szerezni”, akit leüt, levetkőztet és szexuálisan bántalmaz.

A gyilkosság előtt napot egy fél hubertussal kezdte, majd beült a Kossuth (ma Apolló) mozi délelőtti gyerekfilmjére, a Peti kalandjai mesevetítésre. Délután a vasútállomáson megismerekedett egy pécsi körzeti orvossal, akivel a Délvidéki italboltban lerészegedtek, majd bort vettek a Kossuth utcai csemegében, mielőtt a Buzsáki Imre utcai orvosi rendelőbe mentek, hogy ott együtt töltsék az éjszakát.

„Boroztak, közben már az italtól befolyásolt állapotban lévő vádlott és K. Vince homoszexuális kapcsoltba léptek. Részben ittasságuk, részben más okok miatt azonban kielégülni nem tudtak.” – olvasható a nyomozati anyagban.

Innen reggel hat óra körül elindult a város felé, a Mohácsi úton megpihent a Pályán-italboltban, ahol két korsó sört és egy kevertet ivott. Elindult a város felé, ekkor jutott eszébe, hogy felmegy a Tettyére vagy a vidámparkhoz kislányokra vadászni.

„Erősödött benne az a gondolat, hogy a Tettye környékén, amennyiben egy 10-12 év körüli kislánnyal találkozik, a bokrok közé vonszolja, ha ellenkezik leüti, majd kinyalja a kislány nemi szervét és egyidejűleg önkielégítést végez” – hangzott el a férfi kihallgatásán.

A Felsővámház ucán keresztül az Ágoston térre ment, ahol a Piros Rózsa kocsmában ivott egy pohár sört, majd a Tettye utca felé vette az irányt. A Tettye utca és a Cserző köz sarán akkor még működő kisboltban vásárolt két kisüveges kólát, majd a tettyei sziklákon leült és várta áldozatát. Ekkor vette észre a kislányt, aki éppen a boltba tartott. Ekkor el is döntötte, hogy vele fog fajtalankodni.

„Amikor kislány visszafelé ment a boltból, elkapta a nyakát, és megpróbálta berántani a bokrok közé. A gyerek azonban ellenállt, mire támadója ököllel négyszer-ötször az arcába csapott. A hatalmas ütésektől vérezni kezdett, de állva maradt és menekülni próbált. Nyéki előkapta a kabátja zsebéből az egyik kólásüveget, és többször nagy erővel fejbe vágta. Éva még ekkor sem esett el. A férfi megragadta a törékeny testet, és elkezdte lefelé vonszolni az úton. Az életért folyó küzdelem közben becsúsztak egy apróbb szakadékba és eltűntek az ösvényről. A kislány segítségért kiáltozott. Oszkár ezekben a pillanatokban hozta meg azt a döntést, hogy megöli, mert ha nem teszi, a gyerek személyleírást fog adni róla, és akkor neki vége van. Felkapta a lány szatyrából kigurult kólásüveget, és újabb ütéseket mért a fejére. Ezután megragadta a vállát, és a fejét többször a köves talajba verte. Az ekkor már szinte élettelen test láttán sem múlt el a nemi izgalom. Ujjával a kislány nemi szervébe nyúlt, de közben nem tett le korábbi fantáziájáról sem, ezért nyugodtabb helyre vonszolta áldozatát. A mostani tettyei kutyafuttató feletti sziklás rész közelében egy kiálló sziklapárkányra fektette az öntudatlan gyereket. Ekkor azonban elmúlt nála a vágy. Otthagyta áldozatát, és eltűnt az erdőben. Meiszterics Éva rövidesen meghalt.”

Ez után öt hónap telt el, Nyéki szeptember végén elárulta tettét élettársának, aki csak azért nem dobta fel, mert a férfi megígérte neki, hogy többször nem veri meg. Ez nem tartott sokáig, október 2-án a Kossuth téri Napsugár presszóban, majd az Aranykacsa étteremben részegedtek le, ahol a nő egy közös ismerősüknek elárulta a rá bízott titkot. Nyéki ekkor hazacipelte a nőt, akit a Hullámfürdőnél összevert az utcán. A nő menekülni kezdett, és a mára már lebontott egykori népszerű zenés szórakozóhelyre, a Hullám étterembe menekült be.

„Nyéki kereste a vendéglőben, de a személyzet szerencsére elrejtette a nőt. Ezután tartottak házkutatást Nyéki Oszkárnál, ahol megtalálták a gyilkosság napján viselt ruháit. Vért ugyan ekkor már nem lehetett az anyagból kimutatni, de azt igen, hogy a kislány ruháján olyan elemi szálak vannak, mint amilyenből Nyéki nadrágjának mintás anyaga készült. Nyéki Oszkárt csaknem öt hónappal a bűntett után, 1974. október 3-án elfogták és őrizetbe vették, majd négy nappal később beismerte, hogy megölte Meiszterics Évát.”

Az ítélet: kötél általi halál

„A Baranya Megyei Főügyészség különösen kegyetlen módon, aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat.
Ezek olyan minősítő körülmények voltak, hogy az akkori Büntető Törvénykönyv alapján ki lehetett szabni a halálbüntetést,
és a végeredményre valószínűleg a nagy közfelháborodás csak ráerősített.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tárgyalást a Ságvári Endre Művelődési Házban (ma Harmadik Színház) tartották. Nem túlzás azt mondani, hogy a nyilvános eseményen „fél Pécs” ott volt.

A Baranya Megyei Bíróság a bizonyítékokat értékelve megállapította, hogy Nyéki Oszkár különösen kegyetlen módon, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettét valósította meg, ennek alapján az összes körülmény gondos mérlegelésével arra a következtetésre jutott, hogy a többszörösen büntetett vádlott újabb szabadságvesztéssel már nem nevelhető, ezért a legsúlyosabb büntetést szabta ki rá. A történet 1975. április 25-én fejeződött be a fővárosban, ahol az akasztást végrehajtották.

Nyéki Oszkár volt az utolsó, akit Baranyában halálra ítéltek és ki is végeztek.