Címlap Krimi Csaknem 2000 ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vádat emelt a Kaposvári Járási Ügyészség egy büntetett előéletű férfi ellen, amiért csaknem kétezer tonnányi, Olaszországból származó hulladékot vitetett pécsi és kaposvári bérelt ingatlanokra 2022-ben.

A Somogy Vármegyei Főügyészség szerint a korábban tíz év fegyházbüntetésre ítélt férfi 2019-ben szabadult, majd különböző vállalkozásokba kezdett más nevén lévő, de ténylegesen általa irányított cégeken keresztül. Az egyik ilyen gazdasági társasága, amelyet a hulladékgazdálkodási hatóság ugyan nyilvántartásba vett, de hulladékgazdálkodási engedélyt számára nem adott ki, olasz vállalatokkal hulladékkezelési szerződéseket kötött, és jobbára műanyag-, textil- és papírhulladék Magyarországra szállítását vállalta.

A vádhatóság közleménye szerint a férfi 2022 januárja és júliusa között több kamionnyi, összesen közel 1900 tonnányi szemetet vitetett Pécsre és Kaposvárra Olaszországból, amelyet a cégei által bérelt, lakóövezetek melletti telkeken helyezett el.

Az ötvenes éveiben járó férfi ellen különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség, amely fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere pár nappal ezelőtti rádióinterjújában jelentette be, hogy a hatósági eljárás elhúzódása miatt az önkormányzat gondoskodik 1400 tonna, a városban engedély nélkül lerakott hulladék elszállításáról. A politikus felidézte: az Olaszországból származó hulladékot egy pécsi cég helyezte el a város három ipari telephelyén több mint egy évvel ezelőtt.

A társaság jogszabálysértésével összefüggő eljárás lefolytatására nem az önkormányzatnak, hanem a rendőrségnek, ügyészségnek, kormányhivatalnak, bíróságnak van hatásköre, de mivel az ügy bonyolult, ez hosszú időt vesz igénybe – tette hozzá.

Mivel nem lehet megmondani, hogy azonnali cselekvés nélkül mikor kerülhet sor a hulladék elszállítására, kollégáival együtt úgy határozott, „ha más helyett kell, akkor más helyett” cselekednek, és a hulladékot a kaposvári hulladéktelep elkülönített részére viszik

– jelentette ki.

(MTI, fotó: Somogy Vármegyei Főügyészség)