Címlap Baranya Csaknem 300 m...

Csaknem 300 millióval verte át ügyfeleit egy baranyai biztosítási alkusz

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a Mohácsi Járásbíróság ítéletét lényegében helybenhagyva 8 év börtönre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltotta azt a férfit, aki csaknem 300 millió forint kárt okozott biztosítási alkuszként ügyfeleinek.

A Pécsi Törvényszék közlése szerint a bíróság a vádlottat egy rendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, 14 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette – amelyből 10 rendbeli folytatólagosan elkövetett –, 9 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette – amelyből 4 rendbeli folytatólagosan elkövetett – és 24 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége – amelyből 4 rendbeli folytatólagosan elkövetett – miatt halmazati büntetésül jogerősen 8 év börtönre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A bíróság a vádlottal szemben 25 490 778 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte a vádlottat huszonegy sértett részére összesen 207 032 706 forint kártérítés megfizetésére. A vádlott közel félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére is köteles.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2008 januárja és 2010. október 18. között egyéni vállalkozóként, azt követően az általa ügyvezetőként képviselt gazdasági társaság útján közvetítői tevékenységet látott el egy alkusz cég nevében, mely többes ügynökök közreműködésével biztosításközvetítési tevékenységet végzett.

A vádlott a jelzett időszakban, a tevékenysége során kizárólag az alkusz cég által kínált biztosítási lehetőségeket ajánlhatta az ügyfeleknek, nem volt jogosultsága arra, hogy az ennek során megkötött biztosítások fejében az ügyfelektől pénzt vegyen át vagy adjon át részükre.

A vádlott ügyfeleinek, és az általuk megismert újabb személyeknek a bizalmát kihasználva a sértetteket megtévesztette, célja a pénzük megszerzése volt, az átvett pénzeket saját céljaira, illetve más személyekkel szemben fennálló tartozásainak kiegyenlítésére fordította.

A vádlott több mint 290 millió forint kárt okozott a tevékenysége során összesen huszonkét sértettnek. Az ítélet jogerős.