Címlap Baranya Csaknem kétsz...

Csaknem kétszáz vadat ejtett illegálisan két orvvadász Baranyában

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mohácsi Járási Ügyészség egyebek mellett orvvadászat, lopás, zártörés és hulladékgazdálkodás megsértése miatt emelt vádat három férfival szemben, akik négy év alatt több mint 190 vadat ejtettek el illegálisan.

A vádhatóság szerint az ügy két vádlottja – egy magyar és egy szlovák férfi – barátok. A magyar férfi a sértett erdészeti társasággal vadászati tevékenység folytatására szerződéssel rendelkezett 2016-tól kezdődően, meghatározott fajtájú és darabszámú vadakat ejthetett el Béda-Karapancsa elnevezésű vadászterületen. Szlovák társa a magyar vadászra vonatkozó bérvadászati szerződés keretében volt jogosult vadászati tevékenységre az érintett vadászterületen.

A két férfi 2016 és 2020 között részben a vadászati jogosultság keretein felül folyamatosan ejtettek el vadakat, részben pedig olyan trófeás állatokat is, amelyekre egyáltalán nem volt engedélyük. A férfiak tiltott vadászati eszközöket is használtak. Ezen időszakban vadászati tilalmi idő alatt is ejtettek el különböző vadakat, többek között gímszarvast, vaddisznót, amelyek trófeáit kikészítették, húsukat feldolgozták és eltulajdonították. Az elejtett vadak maradványainak elhantolásához a magyar vadász egy ismerősét – az ügy harmadik vádlottját – kérte fel, aki egy közeli telephelyen munkagéppel különböző méretű gödröket ásott, majd a vadtetemeket ott betemette.

A nyomozás során a szlovák vadász tanyáján, ahol a húsfeldolgozás folyt, lefoglaltak jelentős mennyiségű húskészítményt. A lefoglalással érintett tárgyakra a nyomozó hatóság hatósági pecsétet alkalmazott, és figyelmeztette a két vadászt arra, hogy amennyiben a lefoglalt dolgokat a végrehajtás alól elvonják, úgy bűncselekményt valósítanak meg. Ennek ellenére a két vádlott a lefoglalást követő napon a hústermékeket a helyszínről elszállította, a lefoglalt dolgokat a végrehajtás alól elvonta.

A két vadász a négy év alatt 190 vadat ejtett el jogosulatlanul, amellyel több mint 80 millió forint kárt okoztak.

(Borítóképünk illusztráció)