Enyhítettek a csaló siklósnagyfalui polgármester büntetésén

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Enyhítette másodfokon a sikkasztó baranyai polgármester és társai büntetését a Pécsi Törvényszék

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék ítéletével a Pécsi Járásbíróság korábbi ítéletét – a fellebbezéssel érintett első-, harmad- és negyedrendű vádlottak vonatkozásában – enyhítette. A jogerős ítélet szerint az elsőrendű vádlottat költségvetési csalás bűntettében, kétrendbeli sikkasztás bűntettében, folytatólagosan elkövetett számvitel rendje megsértésének bűntettében és kétrendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottakat bűnsegédekként elkövetett költségvetési csalás bűntettében és bűnsegédekként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, a másodrendű vádlottat pedig további kétrendbeli, bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Ezért az elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre, a másodrendű vádlottat 1 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre, a harmadrendű vádlottat 300 000 forint pénzbüntetésre, a negyedrendű vádlottat pedig 150 000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az elsőrendű vádlott férfi 2011. óta egy dél-baranyai falu polgármestere. A község önkormányzata 2011-ben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz 2011-ben beterjesztett pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást igényelt, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott férfi által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A megállapodás megkötésekor ezen gazdasági társaság nem létezett, azt utólag hozták létre valótlan tartalmú számlák kiállítása céljából. A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft.-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek részt vettek az iskola felújításában, ott munkát végeztek. A polgármester ezen számlákat a minisztériumhoz benyújtotta, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek. Ezen számlák azonban valótlan tartalmúak voltak, ugyanis a munkákat már korábban más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban már igénybe vett állami támogatást.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a „Kistérségi Startmunka” mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, melyek alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül a polgármester mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól, ezzel kapcsolatban a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezen számlák földmunkákról, építési tevékenységről szóltak, mely munkákat azonban a másodrendű vádlott cége nem végezte el.

A polgármester által elkövetett bűncselekményekben a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak bűnsegédekként vettek részt.

Az ítélet jogerős.

Hirdetés
Előző sztori

Madárbarát MÁV: Fecskebölcsőket telepítenek az állomásokra

Következő sztori

Kiraboltak egy idős asszonyt Komlón

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1