Címlap Krimi Jól átverte ü...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy pécsi könyvelővel szemben, aki ügyfele egyik ügyében mulasztott, ezért hamis igazolást állított ki részére.

A vádhatóság szerint még 2022-ben vizsgálatot végeztek egy adózónál, ahol hiányosságokat észleltek, ezért az adózóval szemben bírságot szabtak ki. Az adózó ezt követően felvette a kapcsolatot könyvelőjével, akit megbízott azzal, hogy az általa valószínűsített adminisztratív tévedést a könyvelő az adóhatóság előtt eljárva orvosolja. A könyvelő a megbízást követően arról tájékoztatta ügyfelét, hogy az ügyében eljárt, és az adóhatóság törölte a mulasztási bírságot.

Az adózó idén vállalkozási hitelt igényelt, azonban az ügyintéző közölte vele, hogy a hitel folyósításának akadálya van, ugyanis a NAV adatbázisában a korábbi bírsága miatt szerepel. Ezt követően az adózó felvette a kapcsolatot könyvelőjével és kérte, hogy küldje el részére az adóhatóság korábbi mulasztási bírságot törlő végzését. Mivel a könyvelő korábban nem járt el az ügyfele érdekében az adóhatóságnál, így ilyen végzéssel nem is rendelkezett, ezért saját maga az adóhatóság fejlécével elkészített egy határozatot, amely szerint az adóhatóság az adózót a mulasztási listából törli.

A vádlott az így elkészített végzést elküldte ügyfelének, aki ezt követően az adóhatóságnál ezt leadta, ahol azonban megállapításra került, hogy a végzés hamis.

A könyvelő cselekménye a közokirat-hamisítás bűntettének megállapítására alkalmas.

(Illusztráció: Shutterstock)