Nofene: szobrokat és festményeket loptak az alkalmazottak az olasz közmédiánál

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összesen 120 műalkotást loptak el a RAI nevű olasz közmédia tulajdonából. A műveket a műsorszolgáltató irodáiból lopták el szerte az országban, valószínűleg ott dolgozó alkalmazottak – közölte az MTI olasz sajtóértesülésekre hivatkozva.

Az ellopott alkotások között olyan művek szerepelnek, mint Amadeo Modigliano Petit fils, Camille Corot La Route de Sevre, Claude Monet Paysage de Verneuil vagy Giorgio de Chirico Vita nei campi című festménye – ez utóbbit utoljára 2004-ben látták a RAI római székházának falán lógni.

Csaknem 10 millió euró a kár!

Eltűnt a RAI szimbólumának számító, a székház bejárata előtt álló lószobor egyik másolata is, a legtöbb művet értéktelen másolatokkal helyettesítették. A kár tízmillió eurós nagyságrendű lehet. Az olasz közmédia mintegy 1500 darabból – festményből, szoborból, faliszőnyegből – álló, 100 millió euró értékű műgyűjteménnyel rendelkezik.

Évtizedek alatt

A 120 műalkotást nem egyszerre, hanem évtizedek alatt lophatták el és cserélhették ki másolatokra az irodákban. A lopásokra akkor derült fény, amikor észrevették, hogy Ottone Rosai firenzei expresszionista festő Architettura című képét másolattal pótolták. Ennek eredetijét még 1970-ben lopta el egy alkalmazott, habár tudják már, hogy pontosan ki, a lopás azóta már elévült. A művészeti alkotásokat egyébként az előfizetési díjakból vásárolták.

Előző sztori

Rajtol a foci-Eb – a belvárosban sajnos nem lesz óriáskivetítő

Következő sztori

Pancsolhatunk: indul a strandszezon a Hullámfürdőben!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1