Címlap Sport Rajtol a foci...

Rajtol a foci-Eb – a belvárosban sajnos nem lesz óriáskivetítő

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Törökország–Olaszország mérkőzéssel ma rajtol a labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott is pályára lép (először jövő kedden). Óriási az érdeklődés, mindenki Eb-lázban ég. Pécsett a PMFC-stadionban, valamint több vendéglátóhelyen nézhetik a szurkolók kivetítőkön, tévéken a meccseket.

A 2016-os Európa-bajnokságra (és a 2010-es vb-re) a pécsi Kossuth téren jókora óriáskivetítőt építettek fel, ami telitalálatnak bizonyult. Ezrek nézték ott a mérkőzéseket, igazi meccshangulat volt szurkolással, sörrel, étellel-itallal. A mostani Eb-re semmi sem épült, holott Magyarország az egyik társrendező, vagyis az érdeklődés biztosan még nagyobb lenne.

Lapunk érdeklődésére az önkormányzatnál elmondták, nem terveztek semmit, ezúttal a PMFC-stadiont „emelik a magasba”. Nagy kár érte!

Amint azt már a Pécs Aktuál is megírta, a PMFC stadionjában június 11. és július 11. között 15 négyzetméteres LED-kijelzőn lehet majd nézni élőben a mérkőzéseket. A büfékben lesz minden, ami szem-szájnak ingere, a belépés ingyenes, ugyanakkor védettségi igazolványhoz kötött.

A hamisítatlan meccshangulat a lelátói fílinggel biztosan sokak számára vonzó, ugyanakkor jócskán akadnak olyanok is, akik inkább valami kényelmesebb megoldásra vágynak.

Nos, Pécsett több vendéglátóhely is készül az Európa-bajnokságra, „élesítik” a kivetítőket, a tévéket.

– A mai nap öt tévével indítunk, holnaptól pedig egy kivetítőn is lehet majd nézni a meccseket – mondták érdeklődésünkre a N-Eozin Grillterasznál. – Az biztos, hogy érdemes lesz előre helyet foglalni, mert a hétvégék amúgy is elég húzósak, ehhez jönnek most még az Eb-mérkőzések is. A jövő keddi magyar–portugálra például már ötven foglalásunk van, pedig még csak pénteket írunk.

A pécsi közvetítésimenedzser-asszisztens, Rangos Regina szerint a Puskás Aréna készen áll az Eb-re

Természetesen a N-Eozin belvárosi „testvérében”, az Eozin Corsóban is lesz lehetőség a meccsnézésre, ahogy a tudvalevőleg futballszerető Blöffben is tévén lehet majd követni a mérkőzéseket. Az Elefántos Étteremben bent (tehát csak védettségi kártyával), a Snackben viszont a teraszon szurkolhatnak a vendégek a magyar válogatottnak.

Az egyik budapesti, vizuáltechnikai eszközök bérbeadásával foglalkozó cég vezetője lapunk kérdésére elmondta, bármennyire is meglepő, magyar társrendezés és magyar részvétel ide vagy oda, jóval kisebb az érdeklődés a kivetítők, LED-falak iránt, mint a 2016-os Eb ideje alatt. A sikeres csoportkört követően akkor a legkisebb település polgármestere is felhívta őket, hogy beszerezzenek valamit, most azonban sokkal óvatosabb mindenki. Egyrészt a járványhelyzet miatt még mindig sok a kérdőjel, másrészt a vendéglátóipar épphogy csak kezd magához térni, a külföldi turisták száma elenyésző – így nem mindenki meri megengedni magának azt, hogy „testes” árért kivetítőt béreljen. Arról nem is beszélve, hogy az erőviszonyok azt sugallják, hogy a magyar válogatott számára a csoportkörrel véget is ér a torna, ergo elég nagy a kockázat.

Egyvalami biztos, legyünk akár a PMFC-stadionban, akár egy jó sör mellett egy vendéglátóhelyen, vagy csak otthon, a tévé előtt: június 15-én zúgjon a „Hajrá, magyarok!” a Portugália elleni nyitómeccsünkön!

A magyar válogatott programja: Magyarország–Portugália (június 15., kedd, 18.00), Magyarország–Franciaország (június 19., szombat, 15.00), Németország–Magyarország (június 23., szerda, 21.00).