Címlap Krimi Nyolc év fegy...

Nyolc év fegyházra ítéltek egy idős asszonyt kirabló pécsi fiatalt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Járásbíróság bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt – mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül nyolc év fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélt egy férfit. Elrendelte továbbá a Pécsi Járásbíróság egy korábbi ítéletével kiszabott, egy év öt hónap fiatalkorúak fogházának végrehajtását.

A Pécs Törvényszék közlése szerint a vádlott férfi tavaly január 19-én, néhány perccel 9 óra után egy pécsi pékség előtt meglátta az 1933-ban született sértett asszonyt, amint nehezen járva, kerekes bevásárlótáskáját maga mellett húzta. A vádlott eldöntötte, hogy a sértett értékeit megszerzi, ezért követte a közeli emeletes házak között, majd 9 óra 15 perckor az egyik lakóház előtti útszakaszon az idős sértett mellé futott, és a sértett kerekes bevásárlótáskáját a kezéből lendülettel, olyan erővel kirántotta, hogy a sértett előbb az úttesten parkoló egyik gépjárműnek esett, majd a földre zuhant.

A vádlott a sértett kerekes bevásárlótáskájával a lakóhelye közelében lévő garázssorhoz szaladt, ahol készpénzt keresve a bevásárlótáskát átkutatta, azonban abban csak élelmiszereket talált, ezért azt az egyik garázs melletti bokros, gazos területen elrejtette, majd a lakóhelyére ment. A vádlott az ingó dolgok elvételével 15 000 forint kárt okozott a sértett asszonynak.

A támadás miatt a szépkorú hölgynek eltörött a szeméremcsontja, darabokra tört a bal oldali csípőízületi vápája és beroppant a bal oldali keresztcsont oldalsó felszíne; a sérülések külön-külön és együttesen is nyolc napon túl gyógyulóak.

A sértett értékeit a büntetőeljárás során lefoglalták és nagykorú hozzátartozójának kiadták.

A vádlott férfi enyhe mentális retardációja, enyhe viselkedésromlása miatt enyhe fokban korlátozva volt cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében és a felismerésnek megfelelő cselekvésben. Az ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért, az ügyész a vádlott terhére, súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.